Kabinet richt overleg op om gevolgen uitspraak stikstofregels te analyseren
Het kabinet heeft een speciaal overleg opgericht om de impact van een recente uitspraak van de Raad van State over stikstofregels in kaart te brengen.
Boeken schreef hij vol over stikstof, sinds 2019 een issue waar de bouwsector dagelijks mee te maken heeft. Een 'zoveelste' speciale stikstofcommissie van het kabinet buigt zich over een plan van aanpak. Het advies van Jan Willem Erisman, hoogleraar Milieu en Duurzaamheid aan de Universiteit van Leiden: 'Splits de stikstofopgave, bied bouwers en boeren perspectief en bouw nature-based.'
Het kabinet heeft een speciaal overleg opgericht om de impact van een recente uitspraak van de Raad van State over stikstofregels in kaart te brengen.
Wat vinden politieke partijen over de belangrijkste bouwthema's? Over nieuwe locaties voor nieuwbouw zullen politieke partijen het misschien niet snel eens worden. De voorkeur voor duurzame bouwmaterialen is dan weer een minder grote splijtzwam. En ook de (betaalbare) huursector is deze verkiezingsperiode een hot item, met veel aandacht voor de middenhuur.
Bouwers vrezen dat een nieuwe mogelijke vergunningplicht, nu rond intern salderen, duizenden bouwprojecten zal vertragen.
Door Matthijs de Boer - Wat doen we met het land van boeren die stoppen met intensieve veehouderij vanwege de stikstofcrisis? Gemeenten en boeren zien kansen voor woningbouw. Maar willen we dat wel zo verspreid over het land?
Bij bouwbedrijven dreigt een kaalslag doordat het Rijk er na anderhalf jaar nog steeds niet in is geslaagd om stikstofruimte voor nieuwe infrastructuurprojecten te creëren. Hiervoor waarschuwen voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland en voorzitter Bernard Wientjes van de Bouwagenda in Het Financieele Dagblad.
Het kabinet trekt tussen 2021 en 2030 een miljard euro extra uit om de bouw uit het slop te trekken. Een half miljard van het geld gaat naar schonere vrachtwagens en machines, zodat de bouw en sloop minder stikstof uitstoten, meldt landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. De andere helft van het bedrag blijft nog even op de plank liggen. Dit kan voor de bouw of andere stikstofmaatregelen worden ingezet.
De regels voor met pfas vervuilde grond worden soepeler. Daardoor kunnen grondverzet- en baggerbedrijven weer gemakkelijker hun werk doen, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer.