Kaj Haverkamp en Tegen Symons in het kunstdepot voor het werk: Tafel met Fruit (1986) van Gerard Polhuis. Beeld Guillaume Groen

Verdwaalde kunst krijgt nieuwe plek binnen het Rijksvastgoedbedrijf

Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van duizenden kunstwerken. Na sloop, renovatie of verkoop van panden belanden ze in de opslag. Een betere inventarisatie van de werken moet ervoor zorgen dat de schilderijen, beelden en foto's een nieuwe bestemming krijgen. 'Het is zonde om kunst weg te stoppen.'

Lian Blok. Beeld Hanna Veltman

Lian Blok over natuur in overheidsbeleid: 'Het is een complex vraagstuk, maar we gaan voor een simpel antwoord'

Lian Blok maakt zich hard voor de integratie van natuur in het portfolio van het Rijksvastgoedbedrijf. Als architect bij het College van Rijksadviseurs bedacht ze met haar team een regeling die 20 procent grondoppervlak van een project teruggeeft aan de natuur. Een hele opgave binnen het trage overheidsapparaat. Maar gelukkig zijn er binnen de organisatie veel medestanders die haar ambitie delen, vertelt ze in de tweede aflevering van de vijfdelige podcastreeks 'Hoopcast', een productie van de Architect in samenwerking met IABR.

Beeld Hanna Veltman

Josse Popma: 'Door je uit te spreken, komt het werk dat je wilt doen uiteindelijk naar je toe'

Al dertien jaar werkt Josse Popma, architect en medeoprichter van Popma ter Steege Architecten (PTSA), aan projecten waar hergebruik centraal staat. Als een curator gaat hij op zoek naar geschikte materialen, die met 'een kleine bewerking' een nieuw leven krijgen. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt hij hoe hij hergebruik hoogwaardig maakt, over Paris Proof en over Kantoor vol Afval.

Circulaire renovatie van Rijkskantoor aan de Surinameweg in Haarlem. Beeld RVB/Bas Kijzers

Rijksvastgoedbedrijf verwacht ruim 2 miljard euro aan aanbestedingen uit te schrijven, duurzaamheid belangrijkste factor

Het Rijksvastgoedbedrijf verwacht in de periode 2024-2025 meer dan 2 miljard euro aan aanbestedingen uit te schrijven, zo maakt het bedrijf bekend in de inkoopplanning van maart. Daarmee wil het RVB vooral inzetten op circulaire, stikstofarme en energiezuinige opdrachten.

Beeld Lin Woldendorp

Opinie: Leiderschap in de architectuur: iemand de schuld geven, 'bashen' of vergelden?

Al jaren daagde ik mijn eigen grenzen uit, balanceerde ik op het randje. Maar nu liep ik letterlijk over, tijdens werkoverleggen, maar ook boven de pannen thuis. Ik raakte in paniek toen mijn uitgever voorstelde tijdelijk te stoppen met werken. Hoe moet het dan met de Architect? Wat moet ik dan? Wie ben ik dan?

Ontwerp verbouwing Paleis van Justitie Den Haag bekend

Ontwerp verbouwing Paleis van Justitie Den Haag bekend

NUDUS, HUB Architects, ingenieursbureau ABT en landschapsarchitect Karres en Brands gaan als 'Consortium PvJ' aan de slag met de duurzame verbouwing van het Paleis van Justitie Den Haag.

Links Louk Heijnders. Rechts Chris de Jonge

Meer slagkracht dankzij de Politiebouwmeester

Na het Rijk is de politie de grootste vastgoedeigenaar in Nederland. Sinds drie jaar is er een heuse Politiebouwmeester om de kwaliteit van het bezit te verhogen en een grootschalige huisvestingsoperatie in goede banen te leiden. De Architect sprak met Politiebouwmeester Chris de Jonge en kwartiermaker van het Atelier Politiebouwmeester Louk Heijnders.

Francesco Veenstra. Beeld Arenda Oomen

Francesco Veenstra: "We moeten bewuste en moedige keuzes maken"

Francesco Veenstra is net begonnen als Rijksbouwmeester. Wij zijn benieuwd naar zijn plannen voor de komende jaren en vroegen hem naar zijn ambities. "Alles wat we nu doen, zal impact hebben op de hele lange termijn. Daar moeten we ons bewust van zijn."

Beeld Fernando Guerra

Kees Kaan: "In een pps-project heb je over álles iets te zeggen"

De nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg aan de Zuidas in Amsterdam is een schoolvoorbeeld van een geslaagde publiek-private samenwerking. In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf bouwde een consortium onder leiding van Kaan Architecten het tien verdiepingen hoge gebouw. Architect Fokke van Dijk van het Rijksvastgoedbedrijf en projectarchitecten Kees Kaan en Vincent Panhuysen van Kaan Architecten over de totstandkoming van de Rechtbank Amsterdam.

Luchtfoto van Den Haag. Beeld Shutterstock

Rijksvastgoedbedrijf presenteert Innovatieagenda met vijf opgaven voor de toekomst

Door Marieke Giele - Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft voor de komende vier jaar een Innovatieagenda gepresenteerd. Daarmee geeft het overheidsorgaan een overzicht van innovatievragen die de komende jaren relevant zijn. Prioriteit hebben de opgaven rondom een productieve werkomgeving, verduurzaming, digitale transformatie, het samenwerken met de markt en gebiedssamenwerking