Alles over Over Architectuur Gesproken

Bjarne Mastenbroek. Beeld Hanna Veltman

Bjarne Mastenbroek over de tendercultuur: 'Je voelt je als architect een wilsonbekwame idioot'

Er moet nodig wat veranderen in de architectuurwereld, meent Bjarne Mastenbroek, architect en oprichter van SeARCH. 'Ik wil architectuur maken waarvan ik ten diepste geloof dat het de beste oplossing is voor de mens, natuur en omgeving.' Met de huidige bouw- en tendercultuur lukt dat niet, vertelt Mastenbroek in de podcast 'Over Architectuur Gesproken' van de Architect.

Het nieuwe Performing Arts Centre van Birghton College door krft. Beeld Stijn Bollaert

De Champions League van de architectuur

Tijdens mijn studie Bouwkunde aan de TU Delft mocht ik een maand met een beurs naar Tokio om daar aan een historisch onderzoek te werken. Ik weet nog hoe verbaasd ik was over het gebrek aan de voor mij bekende stedelijke structuren. In mijn notitieboek schreef ik: In de trein van Narita airport naar mijn tijdelijke huis in Sumida-Ku zag ik een eindeloze zee van kleine lage huisjes. 'Stedenbouw bestaat in Japan nauwelijks', zegt Moriko Kira hierover in het interview dat Afke Laarakker schreef.

Oscar Vos. Beeld Hanna Veltman

Oscar Vos: 'Gevoel is ook objectief'

Met zijn bureau krft werkt architect Oscar Vos aan projecten in Nederland, België en Engeland. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt hij over architectonische kwaliteit in duurzame architectuur, het recent opgeleverde Performance Arts Centre in Brighton en de Engelse ontwerppraktijk.

Beeld Hanna Veltman

Josse Popma: 'Door je uit te spreken, komt het werk dat je wilt doen uiteindelijk naar je toe'

Al dertien jaar werkt Josse Popma, architect en medeoprichter van Popma ter Steege Architecten (PTSA), aan projecten waar hergebruik centraal staat. Als een curator gaat hij op zoek naar geschikte materialen, die met 'een kleine bewerking' een nieuw leven krijgen. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt hij hoe hij hergebruik hoogwaardig maakt, over Paris Proof en over Kantoor vol Afval.

Beeld Hanna Veltman

Steven Delva: 'We willen als landschapsarchitect visionair zijn door verder te gaan dan het gangbare'

Op het West-Vlaamse platteland groeide landschapsarchitect Steven Delva op als boerenzoon. Al vroeg kreeg hij mee hoe je zorgvuldig omgaat met de bodem en het land. Binnen Delva, zijn bureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, doet hij 'niet zoveel anders' dan zijn ouders. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt hij hoe zijn bureau stedenbouwkundige opgaven aanwendt om landschappen te maken.

Beeld Hanna Veltman

Elise Zoetmulder: 'We zijn allemaal anders. Waarom zouden we dan allemaal in dezelfde woning gaan wonen?'

Als kind bezocht Elise Zoetmulder samen met haar moeder Jeanne Dekkers een saaie speeltuin met grappige ramen en een 'vette watergrot'. Tijdens haar studie bleken het de Ronchampkapel van Le Corbusier en Peter Zumthors Therme Vals. 'Ik had al vroeg een intuïtieve architectuurbeeldbank opgebouwd.' In de negende aflevering van de podcastserie 'Over Architectuur Gesproken' vertelt ze over haar speelse werkwijze en het belang van beleving in gebouwen.

Beeld Hanna Veltman

Nina Aalbers: 'Hortus Ludi bewijst dat houtbouw prima past in binnenstedelijke context'

Duurzame projecten realiseren die ook esthetisch zijn, dat is waar Nina Aalbers als medeoprichter en architect bij Architectuur Maken mee bezig is. Met succes, want onlangs werd woningbouwproject Hortus Ludi bekroond met de Architectuurprijs Nijmegen. In een nieuwe aflevering van de podcastserie 'Over Architectuur Gesproken' vertelt Aalbers over het stellen van duurzame doelen en de verantwoordelijkheid die zij als circulaire architect ervaart.

Inez Tan. Beeld Hanna Veltman

Inez Tan: 'Bij transformatieprocessen wil ik betrokken zijn van schets tot uitvoering'

'Ik werd aangetrokken door de contextuele aanpak van Office Winhov,' zegt Inez Tan. Ze studeerde in Delft en in Tokio en werkt sinds 2016 bij Office Winhov. De afgelopen vijf jaar was ze projectarchitect van het onlangs opgeleverde Holocaustmuseum in Amsterdam. In een nieuwe aflevering van de podcastserie 'Over Architectuur Gesproken' vertelt Tan hoe ze aan het museum heeft gewerkt en hoe ze de dag van de opening heeft beleefd.

Het Holocaustmuseum en de Hollandse Schouwburg in Amsterdam door Office Winhow. Beeld links en midden Stefan Müller, rechts Max Hart Nibbrig

Architectuur is een culturele kwestie van belang

In maart gingen dan eindelijk de deuren open van het nieuwe Holocaust museum in Amsterdam. Een transformatie waar ik al een tijd naar uitkeek, vanwege de belangrijke en beladen plek in de stad die het verdient om in de spotlight te staan. Ik had de eer om - voor de perstour uit - een rondleiding te krijgen van Uri Gilad en Inez Tan, beide projectarchitect bij Office Winhov, en Boaz Bar Adon, interieurarchitect bij Opera Amsterdam.

Beeld Hanna Veltman

Chris Collaris: 'Als je niet kan samenwerken, kan je nooit groter worden'

'Niet elke opdrachtgever krijgt een donkere houten gevel', zegt Chris Collaris lachend. Hij is bekend vanwege zijn villa's met donkere houten gevels en duurzame materialen. Voor zijn herkenbare vormentaal kloppen mensen speciaal bij hem aan. Maar zijn oeuvre wordt niet alleen gekenmerkt door zijn villa's, ook gaat hij graag verschillende soorten samenwerkingen aan. Over beide vertelt hij meer in de zesde aflevering van de podcastserie 'Over architectuur gesproken'.