Het vernieuwde Julianaplein als onderdeel van Aanpak Ring-Zuid. Beeld wUrck en Syb van Breda & Co Architects

Architectonische ingrepen versterken vernieuwing Ring-Zuid Groningen

De zuidelijke ringweg van Groningen is na een zeven jaar durende herontwikkeling weer open. wUrck en Syb van Breda & Co Architects tekenden voor het ontwerp. Centraal staat een reeks architectonische ingrepen die de verkeersopgave een menselijke maat geven, zoals meterslange kunstwerken die doen herinneren aan de Groningse geschiedenis en een nieuw stadspark dat wijken aan elkaar verbindt.

Impressie van het nieuwe Niemeyerterrein. Beeld Absent Matter

Studioninedots en Felixx transformeren voormalige tabaksfabriek midden in Groningen

De voormalige tabaksfabriek vlakbij Groningen Hoofdstation wordt een grotendeels openbare hub voor jonge en groeiende bedrijven, horeca, cultuur en kennisuitwisseling. Architect Studioninedots schrijft op LinkedIn dat het gesloten complex zich naar de stad gaat openen.

Beeld gemeente Groningen

Gemeente Groningen publiceert leidraad voor hoogbouw

Wanneer is hoogbouw een goed idee en wanneer kunnen we beter lagere gebouwen bouwen? En: hoe bepaalt de gemeente Groningen dit? Hiervoor is het Handboek Hoger Bouwen ontwikkeld.

Het nieuwe Maggie's Centre in Groningen door Marlies Rohmer. Beeld Ronald Zijlstra

Het eerste Maggie's Centre in Nederland door Marlies Rohmer is af: een warme jas

'Ik was bloednerveus', vertelt Marlies Rohmer, 'toen in 2015 een delegatie van Maggie's Centre op gesprek kwam.' De delegatie - bestaande uit Mels Crouwel, Niek Verdonk, Dirk Sijmons en Peter Michiel Schaap - ging het gesprek aan met drie zorgvuldig geselecteerde architecten. Rohmer werd gekozen omdat ze volgens hen 'de beste visie had op de sociaal emotionele vraag die een Maggie's Centre probeert te beantwoorden.'

Universitair Centrum Psychiatrie Groningen gezien vanaf de Petrus Campersingel. Beeld Egbert de Boer

Universitair Centrum Psychiatrie Groningen krijgt rijke binnenwereld achter sobere gevel

Het programma van eisen van het nieuwe Universitair Centrum Psychiatrie Groningen was een lijvig document en ook het budget gaf weinig speelruimte. Toch is het atelier PRO architecten en Vakwerk Architecten gelukt om, door een zorgvuldige oriëntatie en de toepassing van uitgesproken kleuren, kwaliteit toe te voegen die vooral voor de beleving van de binnenruimtes een grote meerwaarde heeft.

De wisselwoningen in Krewerd. Beeld Onix NL

Onix NL bouwt kleine biobased schuren als tegenreactie op saaie wisselwoningen in het aardbevingsgebied

Gronings architectenbureau Onix NL bouwde in het hart van het aardbevingsgebied een piepklein dorp van vier wisselwoningen en een schuur. Het biobased ontwerp verwijst naar lokale boerderijen, en hoeft - wat architect Haiko Meijer betreft - niet tijdelijk te zijn. 'Wie weet blijven ze staan, dan moeten ze daar kwalitatief goed genoeg voor zijn.' De eerste bewoners kunnen ieder moment hun intrek nemen.

De bomen aan de oostzijde van de Grote Markt. Op de achtergrond Vindicat (links), het Market Hotel (midden) en Merckt. Beeld gemeente Groningen

Traditiebreuk: Groningen viert dat er voor het eerst in 1000 jaar bomen op de Grote Markt staan

De iconische windroos is uit de grond getild en tot zitbank verheven, er is een rechthoeken vijvertje gegraven en het hele gebied wordt nu gedeeld door fietsers en voetgangers. Maar de 33 bomen die sinds eind vorig jaar op de Grote Markt in Groningen staan, springen het meest in het oog. Hiermee is de herinrichting van het middeleeuwse plein in hartje Groningen af.

Beeld Shutterstock

Architecten kunnen zich inschrijven in het registratiesysteem versterkingsprojecten Groningen

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) geeft architecten(bureaus) met interesse in versterkingsprojecten de mogelijkheid zich in te schrijven in een registratiesysteem van NCG. Zo kunnen eigenaren van woningen bij het ontwerpen van versterkingsmaatregelen gebruik maken van een specialistisch ontwerper of architect.

Enno Zuidema, de nieuwe adviseur en regiobouwmeester die de Nationaal Coördinator Groningen gevraagd en ongevraagd van advies zal voorzien over de versterking van Groningen. Beeld Jos Schuurman

Regiobouwmeester Enno Zuidema bijt zich vast in Groningse versterkingsaanpak en staat open voor creatieve ideeën

Minder snel slopen, meer inbreng van bewoners en meer nieuwe architectuur die past in het Groningse landschap. Dat zijn enkele adviezen van stedenbouwkundige Enno Zuidema na zijn eerste honderd dagen als regiobouwmeester voor het aardbevingsgebied.

Ben van der Meer (l) en Michiel Van Driessche (r). Beeld Corné Sparidaens

5 vragen aan de nieuwe stadsbouwmeesters van Groningen: 'Met alleen debatteren verander je onze leefomgeving niet'

Groningen heeft de komende zes jaar niet één maar twee stadsbouwmeesters. Na een termijn van drie jaar nemen Groninger architect Ben van der Meer van vector-i en Vlaamse landschapsarchitect Michiel Van Driessche van Felixx - gevestigd in Rotterdam - het stokje over van Nathalie de Vries (MVRDV). Van der Meer: 'Natuurlijk zijn doelstellingen en (omgevings)visies belangrijk, maar het is ook een doel in ons bouwmeesterschap dat we het naar de uitvoering willen doorvertalen, zo snel als maar kan.'