Alles over Biobased bouwen

Pionieren met CO2-negatieve gevelstenen in 60 woningen 

Pionieren met CO2-negatieve gevelstenen in 60 woningen 

Ontdek project Groen Nobelhorst in het Nederlandse Almere, waar zestig duurzame woningen worden gebouwd. Bij deze woningen komen duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor mens en milieu en innovatie samen. En dat gaat niet zonder uitdagingen. Door intensieve samenwerking in het voortraject, vertrouwen in elkaar en een permanente dialoog, zit het project nu midden in de realisatie.  

Aanduiding locatie Havendame. Beeld gemeente Deventer

Gemeente Deventer zoekt architect om biobased woongebouw te ontwerpen

Voor de laatste gemeentelijke kavel in het Havenkwartier wil de gemeente Deventer een woongebouw van maximaal 7 verdiepingen bouwen waar ongeveer 25 koopappartementen in komen. Er zijn twee architectonische ambities: een gebouw dat aansluit bij het industriële karakter van het Havenkwartier en dat voor in ieder geval 50 procent bestaat uit biobased materialen.

Illustratie Judith Montens

Niet gebouwd, toch geleerd - blijkt uit de onvoltooide hergebruikprojecten van WRK architecten, de Architekten Cie en Superuse

Het lijkt een no-brainer om te bouwen met hergebruikte materialen: met een kleine voetafdruk toch een eigen esthetische kwaliteit realiseren. Maar ondanks inzet en enthousiasme van architecten én opdrachtgevers halen veel ontwerpen de eindstreep niet. Vergeefse moeite? Elke keer wordt kennis opgedaan in de hele bouwketen.

De robot van Christien Meindertsma werkt als een 3D-printer om laagjes wol op te bouwen. Beeld Christien Meindertsma

Ontwerper Christien Meindertsma ziet een bouwtoekomst voor het overschot aan Nederlandse schapenwol

Jaarlijks wordt 1,5 miljoen kilo schapenwol in Nederland verbrand. Dit kan anders vindt Christien Meindertsma. Ze ontwikkelde een industriële techniek om te bouwen met het - vaak als waardeloos bestempelde - scheerwol.

BC materials, Production Base camp. Beeld Sander Lambrix

Van afvalberg naar bouwmateriaal: deze architecten geven lokale leem een circulair bestaan

Jaarlijks gaat er in Vlaanderen twintig miljoen ton aarde verloren. Het Brusselse BC materials wil deze onbehandelde aarde transformeren tot een herbruikbaar en eindeloos circulair bouwmateriaal. Anton Maertens, business developer: 'Een ongebakken leemsteen heeft 90 tot 95% minder CO2-uitstoot dan baksteen.'

Recent verschenen