Alles over BIG

NewMetropolis, nu NEMO, door Renzo Piano, 1997. Beeld Shutterstock

7 openbare routes over Nederlandse gebouwen waarvoor nu toch een hek staat

In Nederland bevinden zich diverse gebouwen - van kantoortorens tot een museum - waarover een publieke route loopt. Tenminste, dat was tijdens het ontwerpproces het streven. Helaas blijkt de praktijk weerbarstig. De redactie selecteerde zeven gebouwen waar de ambitie om de openbare ruimten over het gebouw heen te trekken op de tekentafel lag, maar waar - soms al voor oplevering - een stokje voor is gestoken.

Beeld R.Hjortshoj

FLUGT - Vluchtelingenmuseum Denemarken - Oksbøl - BIG Bjarke Ingels Group

Het Deense vluchtelingenmuseum FLUGT door BIG-Bjarke Ingls Group is gelegen op de locatie van het grootste vluchtelingenkamp van Denemarken uit de Tweede Wereldoorlog. Het museum geeft, mede door het tentoonstellingsontwerp van Tinker imagineers, een stem en een gezicht aan vluchtelingen over de hele wereld en legt de universele uitdagingen, emoties, geest en verhalen vast die worden gedeeld door ontheemde mensen.

Sluishuis. Beeld Ossip van Duivenbode

Het Sluishuis: mooi, zorgvuldig, knap - en behoorlijk dwingend

Op de kop van de Amsterdamse woonwijk IJburg is het Sluishuis verrezen: een markant gebouw ontworpen door Bjarke Ingels Group met Barcode. Het is heel knap, gedurfd en prettiger aan de binnenkant dan journalist Tracy Metz van de nogal massieve buitenkant had verwacht. En natuurlijk is het enorm instagrammable. Maar een sculptuur is niet noodzakelijk een comfortabel woongebouw - en er woedt hier een strijd tussen het esthetische en het functionele.

Telosa, iconic Tower. Beeld en ontwerp BIG

Bjarke Ingels: architect van verslavend spektakel of is er meer?

Hij heeft het weer geflikt. Hij heeft me weer op de kast. Er zijn weinig architecten die bij mij zulke dubbele gevoelens oproepen als Bjarke Ingels en zijn studio BIG. Elke keer als er een nieuw project van BIG langs komt - en dat is nogal vaak - word ik heen en weer geslingerd tussen irritatie met deze praatjesmaker, en bewondering voor de schier onbeperkte ambitie en reikwijdte van zijn veelzijdige talent.

Cover monografie Stedelijke infrastructuur

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Stedenbouw - Stedelijke infrastructuur

Door Harm Tilman - Met trots presenteren wij vandaag de Monografie Stedenbouw over Stedelijke infrastructuur. Architectuur en infrastructuur kennen van oorsprong een moeilijke verhouding. In de jaren zeventig concentreerde architectuur zich op de leefbaarheid van wijken en werd de infrastructuur overgelaten aan verkeerskundigen. Inmiddels is deze moeilijke verhouding bijgesteld en wordt de infrastructuur vanuit de architectuur benaderd. In deze monografie komen zeven projecten aan bod die aantonen dat stedelijke infrastructuur onderdeel is geworden van het stedenbouwkundige ontwerp. 

De Eenhoorn Amsterdam door Heren 5 Architecten is een van de projecten die in 2020 worden opgeleverd. Beeld Heren 5 Architecten

20 in 2020 | Amsterdamse gebouwen om naar uit te kijken in 2020

Volgens een door Arcam gepubliceerde lijst met 20 projecten die dit jaar in Amsterdam worden opgeleverd zijn onderstaande projecten, van kantoren tot woonblokken en van een skatebaan tot een snackbar, projecten die we in de gaten moeten houden.

Tentoonstellingen om te bezoeken tijdens de kerstvakantie

Tentoonstellingen om te bezoeken tijdens de kerstvakantie

Door Astrid de Wilde - De komende periode is tussen (zware) kerstdiners en oliebollen met champagne wellicht tijd om een tentoonstelling te bezoeken en je te laten inspireren voor volgend jaar. Niet alleen de tentoonstellingen zijn het bezoeken waard maar ook de gebouwen zelf. Onlangs zijn een aantal spraakmakende musea in Nederland en daarbuiten geopend. Onderstaand een aantal suggesties in binnen en buitenland.

Monografie Stedenbouw Juni 2019 over Stadsparken

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Stedenbouw - Stadsparken

Door Marieke Giele - Met trots presenteren wij vandaag de nieuwe Monografie Stedenbouw. Deze gaat over stadsparken van deze tijd. In zijn redactioneel benadrukt hoofdredacteur Harm Tilman het belang van deze plekken voor samenkomst, ontmoeting en ideeën.

Recent verschenen