nieuws

Jeroen Musch – Marathoninterview 09

Interieur

In de transformatieopgave is interieur van groot belang. Aan interieurs worden nieuwe eisen gesteld, samenhangend met de manier waarop mensen hiervan gebruik willen maken. Hoe vertalen ontwerpers en architecten dit in hun werk? Hoe werken ze met elkaar samen? Over deze vragen spreken Harm Tilman en Anne van der Zwaag op 12 februari op de beurs OBJECT met 10 inspirerende architecten en ontwerpers. In een serie van 10 berichten stelt de Architect hen aan je voor. Vandaag aflevering 9: Jeroen Musch

Jeroen Musch – Marathoninterview 09

Dat de buitenruimte binnenruimte wordt, zie je volgens fotograaf Jeroen Musch met name terug aan de ruimtes rond stations. Deze ontwikkeling is volgens hem al een tijdje aan de gang en hangt samen met globalisering en toerisme. De wereld wordt steeds meer een ruimte voor en door toeristen. De buitenruimte faciliteert dit en door dit te doen, wordt ze een binnenruimte.

Jeroen Musch Transformatie en Interieur

Amsterdam is steeds minder een stad en steeds meer een voorziening voor toeristen aan het worden. Winkels maken plaats voor koffietenten en voorzieningen die inspelen op alles wat een toerist nodig heeft. Tegelijkertijd worden alle met de stad verbonden gevaren steeds meer uitgesloten. Een griezelige ontwikkeling, aldus Musch, want zo gaat de stad teloor.

Een stad moet stoer zijn, arme mensen huisvesten, vakmanschap stimuleren en ruimtes hebben om te protesteren, te feesten en elkaar te ontmoeten. Dit staat op gespannen voet met de tendens van alle buitenruimte binnenruimte te maken. Want buiten houden risico en avontuur in. Wil een stad leven, dan moet je je kunnen voeden met deze spanning. Zorgelijk is dat we gewend raken aan een lobbywereld waarin geen gevaar is en rolkoffers en selfiesticks overheersen. 

Plaats en tijd

Het marathoninterview ‘Transformatie en interieur’ vindt plaats op vrijdag 12 februari 2016 van 13 tot 16:15 uur op het Cruiseschip SS Rotterdam, 3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam. Harm Tilman en Anne van der Zwaag spreken met Joost Ector en Diederik Dam over transformeren, met Saskia Simon en Job Floris over inrichten, met Charlotte Ernst en Jeroen Musch over stedelijk gebruik, met Rolf Bruggink en Vincent Taapken over ontwikkelen en met Simone Post en Pieter Stoutjesdijk over samenwerken.

Reageer op dit artikel