blog

Blog – Leren in en van de werkomgeving: Orgatec 2018

Interieur

Door Harm Tilman – Als beurs voor de werkcultuur is Orgatec in Keulen een graadmeter voor de manier waarop nu en straks wordt gewerkt. Nergens lijkt de impact van digitale technologie groter te zijn dan in de werkomgeving. Openbare ruimtes worden werkplekken, terwijl omgekeerd kantoren openbare ruimtes lijken te worden. Verdwijnt het bureau uit de werkomgeving?

Met de digitalisering van de werkomgeving ondergaan kantoren de nodige veranderingen. De komst van mobiele ‘devices’ heeft gezorgd voor een ware revolutie. Mensen werken tegenwoordig met even groot gemak in lobby’s, cafés, parken en luchthavens als op kantoor. Omgekeerd worden kantoren zelf steeds meer een plek waar medewerkers elkaar onderling en bezoekers ontmoeten.

De teneur op de Orgatec is dit jaar niet anders. De traditionele werkplek gaat verdwijnen, zoals ooit de eetkamer is verdwenen uit het interieur van een woning. Het bureau met ladenblok heeft zijn langste tijd gehad. Dankzij de mobiele technologie groeit de behoefte aan comfortabele werkplekken. Kantoren zijn zo alles behalve kantoren. Ze worden koffiehuis, klaslokaal, leeromgeving, loft of woonomgeving.

Kantoor als koffiehuis

De beursstand van Thonet, ontworpen door ontwerpstudio Ply, was dit jaar opvallend vormgegeven. Als antwoord op de trend dat kantoren in toenemende mate worden ingericht in bestaande gebouwen, maakt de stand een industriële indruk, met vloeren van gegalvaniseerd staalplaat. De ruimte was onderverdeeld met behulp van semi-transparante gordijnen van strekmetaal. Ze gaven de stand eerder een open dan gesloten indruk.

Stand van Thonet, ontwerp Studio Ply

Thonet speelt met het beeld van een open kantoor. De loft wordt gezien als een ideale context voor de creatieve werkomgeving van vandaag. “Kantoren zijn de nieuwe koffiehuizen”, schrijft Thonet met een knipoog naar haar Weense roots met grote letters op de wand. Het kantoor wordt gepresenteerd als een combinatie van werken en ontspannen, van observatie en concentratie. Mensen ontmoeten elkaar in een informele sfeer, om te brainstormen en ideeën uit te wisselen of om geconcentreerd aan een project te werken.

Kantoor als klaslokaal

Ook in de ogen van Vitra krijgt de werkomgeving een informeel karakter. Centraal op de stand ‘Vitra Work’ stond de sofa ‘Soft Work’ van Edward Barber en Jay Osgerby, een banksysteem voor informeel werken. Houding, zithoogte, werkbladen, de mogelijkheid om stopcontacten en oplaadstations te integreren, alles aan deze sofa staat ten dienste van comfortabel werken in hotellobby’s, op luchthavens en in werklounges. Maar evengoed kan ze functioneren als een meer volwaardige werkplek in een regulier kantoor. Met de Soft Work steken de ontwerpers een dikke vinger op naar het werken achter een traditioneel bureau. Dankzij de modulaire opbouw zijn verschillende configuraties mogelijk.

Soft Work sofa, ontwerp Barber Osgerby

Even verderop presenteerde Konstantin Grcic een ‘superflexibele ruimte’ als alternatief voor het ‘nieuwe kantoor’. Grcic vergelijkt een kantoor met een klaslokaal (leeromgeving), waarin alles licht en mobiel is. Het beeld dat de ontwerper voor ogen staat, is de gymzaal waarin de leerlingen uiteenlopende sporten beoefenen. Maken ze in de laatste gebruik van gymtoestellen als het paard en de ringen, op kantoor zijn dat de Stool-Tool met zijn uiteenlopende zitposities en functies en de nieuwe draaistoel Rookie. De oriëntatie op schoolklassen is even verrassend als voor de hand liggend. In het huidige kantoor veranderen werksituaties steeds vaker. Je hebt meubels nodig voor individueel werk, maar ook voor presentaties, groepsprojecten, conferenties en plenaire sessies. Iedere werknemer behoort de lenigheid te bezitten van een gymnast.

Rookie, ontwerp Konstantin Grcic

Kantoor als leeromgeving

De manier van werken is door de technologische ontwikkeling geevolueerd en zal dat blijven doen. De werkomgeving van de toekomst zal vooral flexibel zijn. Om bij te blijven met de technologische en wetenschappelijke veranderingen, moet de werkomgeving zich op zijn beurt zelf voortdurend updaten. Volgens Arper is het opnieuw kwalificeren en verwerven van inzicht en vaardigheden een constant proces geworden.

Stand van Arper, ontwerp Maio Beeld Constantin Meyer

De werkomgeving en de meubelen waarmee je deze inricht, dien je volgens curator Studio Lievore Altherr te ontwerpen op diversiteit, aanpassingsvermogen en sensitiviteit. Grote ruimtes die worden gebruikt voor uiteenlopende doeleinden , berusten nu op een grote verscheidenheid aan flexibele en veelzijdige producten. Ook in kleinere ruimtes, zoals het thuiskantoor, moeten meubels zich aan kunnen passen aan tijdelijke behoeften, en een rol spelen in de woonruimte.

Het meest uitgesproken product binnen deze modulaire benadering van de werkomgeving is ongetwijfeld de nieuwe Paravan. Met systeem van modulaire akoestische panelen kun je uiteenlopende ruimtelijke configuraties maken. Door kleuren te combineren, kan een ruimte de gewenste sfeer worden gegeven. Dankzij de geluidsabsorberende eigenschappen zijn functionele en gecombineerde werkgebieden in verschillende vormen en maten mogelijk. Interessant is ook dat tussen de panelen planken kunnen worden geïnstalleerd of jassen worden opgehangen.

Paravan Beeld Marco Covi

Kantoor als woonomgeving

De kantooromgeving is een woonomgeving geworden. Nu de grenzen tussen werk en vrije tijd vervagen, dienen werkplekken zowel functioneel als uitnodigend te zijn. Als je kort wil overleggen, is het prettig dat je niet een zaal hoeft te bespreken. Daarvoor kun je in de lobby of op de verdieping plaats nemen op een bank of in een fauteuil. Kantoren worden informeler en ontmoetingsplekken ademen een bijna huiselijke sfeer. Het nieuwe merk Leolux LX dat de meubelfabrikant uit Venlo op de Orgatec lanceerde, speelt nadrukkelijk op deze trend naar huiselijkheid, gastvrijheid en ontspanning in.

Fauteuil LX697, ontwerp Patrick Belli

Voor de collectie van Leolux LX paste het bedrijf bestaande meubels aan en breidde ze in aanmerking komende series uit. Een nieuw model is de fauteuil LX697 die is ontworpen door Patrick Belly. In deze fauteuil staat de samenwerking tussen de rugleuning en de zitschaal centraal. In het ontwerp lijken beide schalen in elkaar te schuiven. Bijzonder is voorts dat bij de productie van de LX697 CO2-voetafdruk zo veel mogelijk is gereduceerd. Het ontwerp, de ontwikkeling en de bekleding komen alle uit de omgeving van de fabriek.

Gezonde milieus

Op de stand van Prooff, ontworpen door architectenbureau Doepel Strijkers, presenteerde het Hollandse meubelmerk haar visie op de werkomgeving. Volgens haar richt je de werkomgeving niet langer op activiteiten in, maar op mensen. Zij zijn immers degenen die een werkomgeving tot leven brengen.

Stand van Prooff, ontwerp Eline Strijkers

De stand, ontworpen door Eline Strijkers van Doepel Strijkers Architecten, onderstreepte deze boodschap op bijzondere wijze. De stand probeert fysieke en mentale activiteit te activeren op basis van niet-zintuiglijke stimuli. Ze is opgezet als een ruimtelijke vertaling van activiteiten als  reflectie en beweging. Licht speelt daarin een bepalende rol. Net als de natuur, beweegt de stand en past ze zich aan de bezoekers aan.

In het ontwerp van de werkomgeving speelt de vraag hoe de condities van de werkplek de kwaliteit van het werk kan verbeteren. Meubels worden dienstbaar aan de activiteiten die mensen individueel en met elkaar ontplooien in hun werkomgeving. Van meubels wordt eveneens verlangd dat ze langer kunnen meegaan. Voor zover ze niet alleen fysieke maar ook mentale activiteiten ondersteunen, dragen ze bij aan het streven naar gezonde milieus.

Reageer op dit artikel