De Afvalbak; design en duurzaamheid gecombineerd met een goede ROI
Philip Lamers (l) en Remco Smits (r) zijn de bedenkers van De Afvalbak.

De Afvalbak; design en duurzaamheid gecombineerd met een goede ROI

De afvalbak is bij een gebouwontwerp niet altijd top of mind. Remco Smits en Philip Lamers pleiten voor verandering. Zij zijn de bedenkers van De Afvalbak, een concept dat even duurzaam is als functioneel. "Onze bak scheidt afval, heeft een mooi design, is circulaire én de return on investment is ook nog eens goed."

We spreken Remco en Philip in deze coronatijd telefonisch. Maar zelfs dan is de energie voelbaar bij de bedenkers van De Afvalbak. “We komen allebei uit de horeca- en evenementenwereld, waar verduurzamen en het scheiden van afvalstromen een belangrijk onderwerp is. Evenals het design. We gingen daarom op zoek naar een circulaire afvalbak, eentje die functioneel en mooi is, maar helaas zonder resultaat. Daarom zijn we zelf maar gaan sleutelen”, legt Philip enthousiast uit.

In de zoektocht naar de ideale afvalbak heeft hij samen met Remco de markt goed leren kennen. “En wat bleek? Meer bedrijven en personen zochten naar een afvalbak die én mooi is én duurzaam én functioneel, een afvalbak die niet in een hoekje hoeft te worden weggezet, een echte eyecatcher, eentje die een prominent onderdeel kan zijn van het interieur.”

De Afvalbak heeft de looks

Bij De Afvalbak is dat alles volgens de bedenkers het geval; hij heeft de looks. “En hij is circulair, dus duurzaam. De Afvalbak is namelijk gemaakt van staal dat al een leven achter de rug heeft. En de deksel is vervaardigd van milieuvriendelijk bamboe. Dat zijn materialen die 100 procent recyclebaar zijn”, bevestigt Remco.

Hij laat weten dat er achttien modellen zijn, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de Original, Modular en Circular. Daarnaast is er de second life-serie. Dat zijn refurbished bakken. “Dit zijn de afvalbakken die zijn gebruikt, teruggenomen en weer zijn vernieuwd. Volledig circulaire producten dus. De bakken bieden we aan met een korting van 30 procent.”

Alle achttien modellen van De Afvalbak hebben een eigen grondstoffenpaspoort, waarmee inzicht wordt gegeven in de samenstelling van het product en in hoeverre de gebruikte grondstoffen gerecycled zijn en in hoeverre de grondstoffen gerecycled kunnen worden na de levensduur. “Maar liefst 98 procent van de gebruikte grondstoffen van De Afvalbak kunnen worden gerecycled. Gaaf, toch? Daar zijn we best trots op”, glundert Philip.

Door het scheiden van afval via De Afvalbak wordt bespaard op de kosten: de investering is dan ook binnen een jaar terugverdiend”

Om de duurzaamheidsambities extra kracht bij te zetten verklapt hij ook dat De Afvalbak een samenwerking heeft met Justdiggit. “Justdiggit maakt droog land weer groen door boeren in Afrika te inspireren en activeren om te vergroenen. Gedegradeerde landschappen worden hersteld door gebruik te maken van traditionele technieken in combinatie met nieuwe technologie. Per drie verkochte bakken wordt zodoende onder meer 144 vierkante meter grond vergroend en 6800 liter water in de bodem vastgehouden.”

Het mes snijdt aan verschillend kanten

Mooi, functioneel, duurzaam, kortom, het mes snijdt aan verschillende kanten bij De Afvalbak. Zeker als je weet dat de return on investment goed is. “In veel (gemeente)kantoren staat bij ieder bureau nog een afvalbak voor het restafval. Door dit te centraliseren wordt niet alleen het ophalen van afval door de schoonmaakdienstverlener efficiënter, het afval kan ook worden gescheiden. En dit bespaart kosten. Immers, restafval is duurder is dan bijvoorbeeld papier of PMD (plastic, metalen en drankenkartons, red.). Wij weten dan ook dat de investering in De Afvalbak binnen een jaar is terugverdiend, dit geldt zeker voor bedrijven met klassieke werkplekken met bij ieder bureau een afvalbak”, zegt Philip.

Dat maakt de investering interessant, vult Remco aan. “De Afvalbak is vaak een sluitstuk bij een ontwerp, gewoonweg omdat het niet top of mind is. Dan komt er aan het einde van de rit bij een renovatie, bouw of verbouwing nog een rekening voor de afvalbakken. Die rekening is met De Afvalbak heel goed te verdedigen: hij is mooi, circulair en bespaart kosten.”

Bovendien wordt de schoonmaakdienstverlener tevredengesteld, omdat er ook oog is voor de praktische werkbaarheid van De Afvalbak. Hiervoor zijn de ondernemers door CSU gevraagd onderdeel te worden van hun klankbordgroep. Daarnaast sparren zij maandelijks met grote afvalverwerkers als Milieu Service Nederland om draagvlak binnen de organisaties te creëren. “Neem het verwijderen van de afvalzakken, dat is dankzij het anti-vacuümmechanisme op de Original-bakken in een handomdraai geregeld. Bovendien zijn de zogenoemde tubes voorzien van elastieken die de zakken op hun plaats houden”, verklaart Remco. Het paradepaardje de Original staat op wieltjes, heeft soft-closescharnieren, een beveiliging tegen doorslaan van de hoed en is dit model voorzien van een handgreep aan de binnenzijde.

“Hufterproof? Absoluut. De materialen die worden toegepast zijn even duurzaam als degelijk. De Original 3 bijvoorbeeld is gemaakt van 15 millemeter dik plaatstaal en weegt op zichzelf al 45 kilogram. Die duw je niet zomaar even op z’n kant”, lacht Philip.

Volledig in control

Hij laat verder weten dat de afnemers volledig in control zijn: men bepaalt zelf het formaat, de kleur, het aantal fracties dat nodig is en welke afvalstromen er moeten worden gescheiden. “Het is maatwerk, dat heeft ook te maken met onze roots. Wij hanteren een horecamentaliteit: alles staat in dienst van de afnemers.”

Het is gewoon een hele sexy bak”

Zo denkt men ook mee over de communicatie over het scheiden van afval rondom de werkplekken. “Communicatie is een belangrijk onderdeel van het succes van het scheiden van afval: wij hebben dan ook signing ontwikkeld die bedrijven kunnen gebruiken op en rond de bakken. Ook schrijven wij leuke informatieve blogs waar wij onder meer iets over onszelf vertellen, wat ons nou precies inspireert bij het ontwikkelen van onze producten en hoe wij de toekomst zien.”

Zo blijft De Afvalbak zich ontwikkelen, verzekert Philip. “De achttien modellen nu worden langzaam maar zeker uitgebreid met onder meer een afvalbak met sensoren: de slimme afvalbak. Het gaat namelijk steeds meer toe naar efficiënte schoonmaak. Afvalbakken worden geleegd omdat ze vol zijn, en niet omdat de schoonmaker zijn ronde maakt en daarbij toevallig ook alle prullenbakken moet leggen. Via de sensoren weten we precies hoe vaak de bak is gebruikt en of de afvalzaak moet worden vernieuwd. Zo wordt De Afvalbak nog duurzamer en functioneler, naast het feit dat het natuurlijk gewoon een hele sexy bak is.”

In het kort

  • Oersterk
  • 98% recyclebaar
  • Circulair
  • Uitneembare tubes met anti-vacuüm-systeem
  • Verrijdbaar, voorzien van zwenkwiel
  • Geïntegreerde handgrepen
  • Productpaspoort

Dit artikel is gesponsord door De Afvalbak.