'Autoterreur' belemmert gezellige en groene steden
Groene steden warmen minder op. Geen onnodige luxe als de temperaturen zo hoog stijgen als afgelopen week. Hoe zorgen we voor meer groen? Ban de auto!
Ruimtegebrek, huishoudensverdunning en de wens afgestudeerden langer aan de stad te binden, dwingen ook middelgrote (universiteits)steden als Arnhem, Nijmegen en Maastricht bij de bouwopgave de hoogte in. 'Iedereen snapt dat alleen grondgebonden woningen bouwen niet logisch is.'
Groene steden warmen minder op. Geen onnodige luxe als de temperaturen zo hoog stijgen als afgelopen week. Hoe zorgen we voor meer groen? Ban de auto!
Korte tijd na zijn oudere broer Rob (1938-2023) overleed op 17 juni jl. de Luxemburgse architect Léon Krier. Hij speelde in de architectuurdiscussies van de afgelopen eeuw een belangrijke en vaak controversiële rol en profileerde zich vooral als papieren architect. Bouwen wilde hij niet, naar eigen zeggen omdat hij geen vuile handen wilde maken.
Hoe maken we een nieuwe wijk gezellig? Dat vroeg De Zwarte Hond zich af bij het ontwerp van Hart van de Waalsprong in Nijmegen. Opmerkelijk is die vraag niet. Toch is het vakdiscours decennialang gedomineerd door functionalistische ontwerpstrategieën. De Zwarte Hond toont dat gezellig niet tuttig is en dat moderne architectuur goed samengaat met traditionele stedenbouw, waarin het landmark en de zichtas een hoofdrol spelen.
Er is een structureel tekort aan data over hoe vrouwen de openbare ruimte beleven. Hierdoor zitten we opgescheept met een stad gebouwd voor fitte witte mannen met een baan en een auto. Meer data kan het vrouwelijk perspectief onderbouwen en bovendien de AI-modellen van de toekomst aanvullen. Met als resultaat een wijk of straat waar iedereen zich welkom voelt.
Zwolle is in vijftig jaar hard gegroeid. Die buitenstedelijke groei heeft ervoor gezorgd dat er weer aan stedelijke samenhang moet worden gewerkt, vindt stadsbouwmeester Sjoerd Feenstra. Hij vertelt in zijn ARC Talk hoe hij vanuit zijn functie de focus legt op binnenstedelijk verdichten, onder andere door jonge ontwerpers een podium te bieden.
Landschapsarchitect Hanneke Kijne wordt per 1 mei 2025 de stadsarchitect van Haarlem. Daarbij neemt ze de rol van onafhankelijk adviseur op het gebied van strategische ruimtelijke vraagstukken op zich.
Mien Ruys (1904-1999) is een van de bekendste Nederlandse tuinarchitecten van de twintigste eeuw. Toch lijkt haar erfgoed honderd jaar na de aanleg van haar eerste tuin onder druk te staan. Naar aanleiding van de tentoonstelling 'Mien Ruys en de moderne tuin' verzamelde de redactie drie projecten door Ruys die vechten tegen de tand des tijds.