nieuws

Lichtinstallatie door Peter Struycken laadt publieke ruimte

Geen categorie

In een vliegtuighangar uit 1955 in de Eindhovense wijk Meerhoven is een overdekt stadsplein ontstaan. Het publieke karakter van deze nieuwe openbare ruimte wordt versterkt door een dynamische ledverlichtingsinstallatie van Peter Struycken. Het project komt uitgebreid aan bod in het artikel van Evelien Pieters in het septembernummer van de Architect.

Lichtinstallatie door Peter Struycken laadt publieke ruimte

 

 

Architectenbureau diederendirrix maakte een ontwerp voor een brede school in deze hal. Door één volume geheel in de hal te steken en het andere slechts minimaal, blijft er een vrije ruimte over die fungeert als scharnier in het complex. Onder het hangardak ontmoeten de gebruikers elkaar. De ruimte heeft een prettige overmaat, waardoor een overdekt, stedelijk plein is ontstaan.

Extra verblijfskwaliteit

Om een extra verblijfskwaliteit te creëren, is door adviesbureau Kunst en Bedrijf voorgesteld kunstenaar Peter Struycken een werk te laten maken, passend bij het sobere, industriële karakter van de hangar. Struycken werkt vaak met licht, waarbij hij experimenteert met dynamiek en kleur, zoals in zijn lichtproject in de arcade onder het NAi.

Meer dan led

Voor de hangar maakte hij een lichtinstallatie die bestaat uit zestig halfronde armaturen met ledverlichting. De vorm verwijst naar de gewelven en zorgt dat het licht diffuus wordt verstrooid. De armaturen zijn bevestigd op de betonnen balken onder het dak en vloeien geruisloos over in de architectuur, doordat Struycken een subtiel aanwezig stramien van sleuven in het beton heeft gevolgd.

Uitnodigend

Zoals bij al zijn lichtprojecten schreef Struyken een computerprogramma om de lampen voortdurend individueel van kleur en lichtintensiteit te laten veranderen, binnen een vaste structuur van lichte en donkere fasen. Het kunstwerk geeft het grijze plein een soms feestelijke, en dan weer mysterieuze sfeer. Vooral ’s avonds en ’s nachts, wanneer de hal uitnodigend oplicht, komt de kracht van het kunstwerk naar voren.

 

Reageer op dit artikel