Willem Wopereis
vakredacteur
vakredacteur
Zorginstellingen opereren veelal vanuit een medisch perspectief gericht op genezing. In de participatiesamenleving wordt verwacht dat burgers met een lichte zorgvraag dit zelf organiseren. Het Gasthuis van Welzijn is een ontwerpend onderzoek naar een nieuw type gebouw, dat buiten de institutionele zorg om de sociale cohesie en zorguitwisseling in buurten helpt te versterken.
Direct naast het oudste ziekenhuis van Londen is een Maggie's Centre gerealiseerd naar ontwerp van Steven Holl Architects. Het gebouw valt op door de lichte, translucente gevel waarin gekleurde vlakken een spel van licht creëren. Steven Holl liet zich inspireren door muziek om een comfortabele en meditatieve omgeving voor kankerpatiënten te creëren.
De Citroëngarage in Brussel wordt getransformeerd tot museum en cultuurpool. Met het plan Een podium voor Brussel is de competitie gewonnen door een internationaal team van noAarchitecten (Brussel), EM2N (Zürich) en Sergison Bates (Londen). Het team liet daarmee zes andere teams met grote namen achter zich. De transformatie is een van de grootste projecten ooit in Brussel.
Direct naast treinstation Leidsche Rijn ontwikkelt Being Development een nieuw hotel. OZ Architects maakt het ontwerp voor het zestien verdiepingen tellende pand. Naar verwachting wordt deze zomer begonnen met de bouw en openen de deuren in 2020.
Met het ontwerpend onderzoek naar Het Leidse Gasthuis richt GAAGA zich op de actuele veranderingen in het zorglandschap. In de participatiesamenleving staan zelfredzaamheid en een wijkgerichte aanpak centraal. Gepaard hiermee ontstaat de vraag naar een grenstypologie tussen zorginstelling en woningbouw. Ontwerptool de Gasthuis Waaier biedt inzicht.
Binnen de beperkte budgetten waarmee Nederlandse culturele instellingen te maken hebben, ontwierp Van Dongen-Koschuch Architects & Planners een uiterst verfijnd concertgebouw. Ondanks hoge eisen is in het vernieuwde Musis Sacrum de techniek opvallend afwezig. Door slim gebruik te maken van de dikte van de wanden is een puur en helder gebouw ontstaan dat zich leent voor een diverse programmering.
"We leven in het i-Phone tijdperk, maar de architectuur- en bouwindustrie bevindt zich nog steeds in de Walkman-fase." Vanuit die gedachte richt Ben van Berkel zich met UNSense op digitalisering in de gebouwde omgeving. De startup is opgericht voor onderzoek en om nieuwe technologische oplossingen te ontwikkelen, specifiek voor steden, gebouwen en interieurs.
Hoe ontwerp je een interieur voor een functievrij paviljoen? Die vraag onderzocht DoepelStrijkers met het interieurontwerp voor het Circl-paviljoen. Flexibiliteit is bereikt met beweegbare wanden en vloerdelen die kunnen inspelen op diverse programma's. Tegelijk concretiseert het ontwerp een theoretisch kader met vijf ontwerpprincipes voor circulaire interieurs.
Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert de eerste museale solotentoonstelling van het succesvolle Nederlandse duo Studio Drift. In deze tentoonstelling zijn naast vroege ontwerpen ook nieuwe, nooit vertoonde werken van het Nederlandse duo Lonneke Gordijn en Ralph Nauta te zien. Studio Drift beweegt zich tussen disciplines als tech art, performance en biodesign.
Internationale vastgoedadviseur Savills signaleert een forse toename van de investeringen in hotelvastgoed in Nederland. In totaal trokken beleggers 1,8 miljard euro uit, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.