Marc Doodeman
Marc Doodeman houdt voor de redactie Cobouw marktontwikkelingen in de bouw bij en maakt een podcast met bouwondernemers.
Met de Woontop wil minister Mona Keijzer de woningbouwproductie opkrikken. Hoe kansrijk is dat?
Ruimtelijke ordening staat weer hoog op de agenda in politiek Den Haag. Maar het op poten zetten blijkt in de praktijk een taaie klus: 'Met het afschaffen van regels bouw je geen 100.000 woningen.'
Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) wil dat vergunningen voor het ombouwen van bestaande gebouwen naar woningen en het bouwen van woningen op boerenerven 'gemakkelijker' afgegeven moeten worden.
Veel woningfabrieken produceren nog altijd niet de aantallen woningen die jaren geleden werden beloofd. Wat gaat er mis?
Mona Keijzer, beoogd minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, vindt dat bouwondernemers worden verstikt door regelgeving. 'We hebben een wooncrisis en moeten zorgen dat er maximale vrijheid is om te bouwen.'
De beoogde partijen van het nieuwe kabinet willen woningbouw ruim baan geven. Meer grote woningbouwlocaties, straatjes erbij en belasting op onbebouwde grond, zijn enkele maatregelen.
Het Rijksvastgoedbedrijf gaat actiever grondbeleid voeren. Dat doet het bedrijf nadrukkelijk om grote woonwijken te bouwen, beginnende met drie gebiedsontwikkelingen in Flevoland: Lelystad ZuiderC, Almere Pampus en Almere Oosterwold fase 2. Het Rijk mikt op tienduizenden nieuwe woningen met onder andere een doelstelling voor biobased bouwen. Het Rijksvastgoedbedrijf wil voor deze projecten bovendien marktpartijen 'eerder aan boord' halen.
Toen Seppe Raaphorst in 2020 begon als directeur stedelijke ontwikkeling in Apeldoorn, stelde hij als eis: ik wil grote architecten. 'Dan weet je zeker dat ze kwaliteit neerzetten. Winy Maas, Zecc, de Zwarte hond, Barcode. En een paar goede lokale bureaus.' Ontwikkelaars zijn lyrisch over hoe Apeldoorn woningbouw stimuleert.
Op de Malediven werkt architect Koen Olthuis aan de bouw van een drijvende stad. In Nederland kan zoiets ook, denkt hij: in havens en polders.
Architecten krijgen veel minder opdrachten nu de vraag naar nieuwbouwwoningen is gekelderd.