Mogelijk extra maatregelen tegen corona, maar geen lockdown

Mogelijk extra maatregelen tegen corona, maar geen lockdown

Er komt in Nederland geen totale 'lockdown' in de strijd tegen het coronavirus. Dat is de balans na het debat van woensdag over de aanpak van de corona-uitbraak. Het kabinet en een grote meerderheid van de Tweede Kamer sluiten spoedig verder ingrijpen niet uit, maar zijn er nu niet voor om de samenleving op slot te zetten, bleek tijdens het debat over de coronacrisis.

Dat is tot ongenoegen van de PVV en Forum voor Democratie, die wel een stuk verder willen gaan. Zij willen vier weken de Nederlandse grenzen sluiten en alle niet-essentiële winkels dicht laten gaan. Ook moet iedereen dan binnen blijven, behalve voor een bezoek aan supermarkt, apotheek of ziekenhuis. Zo’n maatregel moet het aantal sociale en fysieke contacten tussen mensen nog verder terugdringen om de verspreiding van het virus de kop in te drukken. Hun voorstel daartoe kreeg echter geen steun.

Volgens premier Mark Rutte is door de ‘rigoureuze’ maatregelen van het kabinet het sociale verkeer al flink afgenomen, onder meer omdat veel mensen thuis werken. En er zijn hierdoor ook andere effecten, zoals de enorme krimp van het aantal mensen in het openbaar vervoer. Als het aantal ziektegevallen en doden door het virus erg oploopt, volgen er extra maatregelen. Dat zou een sluiting van meer winkels kunnen zijn.

Bedrijven in nood

Maar als mensen helemaal niet meer naar hun werk kunnen, komen nog meer bedrijven in nood en bovendien zal het virus toch weer snel opduiken als de lockdown wordt opgeheven, stelt Rutte. Hij zei dat andere landen daar ook niet voor kiezen, ook België en Frankrijk doen dat niet. De verwarring ontstaat, omdat de term lockdown volgens Rutte overal anders wordt uitgelegd.

Veel partijen hadden vragen naar aanleiding van de speech van Rutte van maandag, waarin hij sprak over het opbouwen van immuniteit onder de bevolking. PVV-leider Geert Wilders en FVD-leider Thierry Baudet verweten het kabinet daarmee te kiezen voor een verkeerde en slechte strategie. Voordat er genoeg mensen de ziekte hebben doorstaan en het virus daardoor niet meer kunnen overbrengen op kwetsbare medeburgers, zouden volgens deskundigen tienduizenden doden vallen.

‘Immuniteit geen doel, maar effect’

De premier hamerde erop dat het doel van de huidige maatregelen tweeledig is: kwetsbare groepen zoals ouderen beschermen en het aantal besmettingen met het virus zodanig te remmen dat de intensive care van ziekenhuizen voldoende in staat is om het aantal ernstige gevallen te verwerken. ‘Immuniteit is geen doel, maar een effect van het beleid’, aldus Rutte.

Bron Vastgoedmarkt.nl/Peter Hanff

Mona Keijzer (links) en Caroline van der Plas. Beeld Shutterstock

Beschouwing Prinsjesdag: Is de nieuwe bouwminister naïef of gewoon onverslaanbaar?

Mona Keijzer belooft dat met 'heel hard werken' de bouw van jaarlijks 100.000 woningen mogelijk is. Verontruste ontwikkelaars, bouwers en brancheorganisaties vrezen voor een doemscenario. 'Alleen koorddansers kunnen in de toekomst nog woningen ontwikkelen.'

Premier Schoof presenteert het regeerprogramma. Links ministers Keijzer, Van Hijum, Hermans en Agema. Beeld ANP

Een woontop en regels schrappen: dit staat in het regeerprogramma

Afgelopen vrijdag presenteerde premier Dick Schoof het regeerprogramma van zijn kabinet. Vandaag biedt minister Heinen van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting aan aan de Tweede Kamer. Wat staat in het regeerprogramma en wat betekenen de plannen voor architecten?

Beeld Shutterstock

Nieuwe Instituut, BNA, CoLA, SCI, IABR, VDM en Volume werken samen voor bredere zichtbaarheid ontwerpsector

Onder de naam 'Architectuur Overal' werken diverse Nederlandse architectuurorganisaties samen aan een bredere zichtbaarheid van architecten en ontwerpers, om zo een betere aansluiting te maken met politiek en maatschappij. Het initiatief komt voort uit een belofte die de directie van het Nieuwe Instituut deed in een ingezonden brief in NRC op 25 augustus 2023.

Wivina Demeester. Beeld Laïs van Gestel

Wivina Demeester: 'Ik geloof dat als de omgeving goed gemaakt is, wie dan ook er zorg voor draagt'

Als Vlaams minister van Financiën en Gebouwen creëerde Wivina Demeester de Vlaams Bouwmeester. Als initiatiefneemster van Monnikenheide, een verblijfscentrum voor mensen met een beperking in Zoersel, droeg ze met ze talloze bouwprojecten bij aan de Vlaamse architectuurcultuur. 'De woontypologieën evolueerden, maar de basis van het concept, het evenwicht tussen het private en het collectieve en de nadruk op geborgenheid, die bleef overeind.'