nieuws

Boijmans sluit af met Bauhaus expositie

Architectuur

Boijmans sluit af met Bauhaus expositie
Ansichtkaart van het Bauhaus in Weimar, door Theo van Doesburg voorzien van de tekst: (links) voor de ineenstorting, (onder) wordt gebombardeerd door n’dimensionaal, (rechts) Stijl geschut, 21 september 1921, verzonden aan zijn vriend Anthonie Kok. RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag (archief Theo en Nelly van Doesburg)

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat vanaf vandaag al gedeeltelijk dicht voor een renovatie, die uiteindelijk zeven jaar gaat duren. Om te beginnen sluit het Van der Steurgebouw (met de vaste collectie). Het Bodongebouw blijft echter tot en met 26 mei open. Tot die tijd is de expositie ‘Nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’ te zien.

Boijmans opent 9 februari met een expositie met achthonderd objecten als gebruiksvoorwerpen, meubels, sieraden, tekeningen en architectuurfoto’s. Bauhaus-spullen zijn niet super zeldzaam. De leerlingen mòesten produceren en verkopen, samen met de industrie. Was de opleiding direct na de oprichting nog ambachtelijk, vooral na de verhuizing naar Dessau werd er ontworpen voor en met de opkomende fabrieken: simpele strakke spullen, zoals die tot op heden worden gewaardeerd en vervaardigd.

van nellefabriek rechtenvrij.jpg

De Van Nellefabriek in Rotterdam

Boijmans belicht niet alleen het Bauhaus zelf, maar in 23 ‘satelliet-presentaties’ vooral de connecties en wisselwerking met Nederland. Die waren intensief, zegt samenstelster Mienke Simon Thomas. Er namen en gaven Nederlanders les bij het Bauhaus.

Bauhaus 100 jaar in Boijmans

Peter Keler, Wohnung in Weimar. Entwurf und Ausführing, 1927, gouache op papier, 50 x 78 cm. Particuliere collectie in Nederland, met dank aan DerdaBerlin

De bekendste leerling was tekenaar, schilder en ontwerper Paul Citroen, die er werd geïnspireerd tot de oprichting van de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam. Benno Premsela, gezaghebbend ontwerper in naoorlogs Nederland, studeerde er. De bekendste docent was Piet Zwart, die er korte tijd les gaf in typografie. De veelzijdige Theo van Doesburg werd er weliswaar niet uitgenodigd om les te geven, maar deed het op eigen houtje toch en wist zo flink invloed uit te oefenen.

Ook werd er heen en weer gereisd van het Bauhaus naar Nederland en andersom. Zo brachten de architecten H. P. Berlage en J.J.P. Oud er werkbezoeken. Tevens waren er over en weer logeerpartijen, waarbij van alles werd uitgewisseld en zijn weg vond naar andere opleidingen en bijvoorbeeld vaktijdschriften.

Nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld, 09 februari 2019 t/m 26 mei 2019,  Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Bron: ANP

Lees ook:

 

 

 

Reageer op dit artikel