nieuws

“Toen we eenmaal besloten in Homs te blijven, zijn we daar nooit meer op teruggekomen.”Interview met Marwa Al-Sabouni

Architectuur

“Toen we eenmaal besloten in Homs te blijven, zijn we daar nooit meer op teruggekomen.”Interview met Marwa Al-Sabouni
Syrische architect Marwa Al-Sabouni, beeld Ghassan Jansiz

Door Harm Tilman – De Syrische architect Marwa Al-Sabouni weigerde te vertrekken toen haar geboortestad werd getroffen door de oorlog. Harm Tilman sprak met haar over de rol van architectuur en stedebouw binnen het geweld van de bloedige burgeroorlog. 

De Syrische architect Marwa Al-Sabouni besloot ondanks de burgeroorlog met haar gezin in Homs te blijven wonen. Voor haar ideeën over de wederopbouw van Syrië en de rol die architectuur hierin kan spelen, ontvangt ze aanstaande donderdag de Prins Clausprijs. “Toen we eenmaal besloten te blijven, zijn we daar nooit meer op teruggekomen.”

Diverse stadia oorlog

Hoe heeft je keuze om in Homs te blijven tijdens de oorlog je positie als architect en je opvatting over architectuur beïnvloed?

De oorlog kende diverse stadia en ontwikkelde zich met zo’n snelheid dat we in een situatie belandden waar we niet meer uit konden ontsnappen. Anders dan onze buren probeerden we niet in paniek te reageren en hebben we onze opties goed op een rij gezet.

We keken allereerst hoe de strijd zich ontwikkelde. Onze woning lag in de vuurlinie, dus vluchten betekende een groot risico. We riskeerden ons leven en moesten alles achter ons laten. Blijven leek ons het verstandigste om te doen.

Naar verloop van tijd groeide bij ons de overtuiging dat we het juiste hadden gedaan. Toen we eenmaal besloten te blijven, zijn we daar nooit meer op teruggekomen.

Homs na de burgeroorlog, in afwachting van de wederopbouw

Morele opdracht

Hoe langer we in Homs zaten, hoe meer we ons begonnen te hechten aan onze plek. Blijven werd daarmee een morele opdracht. We ontwikkelden een diepere zin van onszelf en van ons thuis. We besloten dat we moesten proberen rustig te blijven. Dat was het aller moeilijkste.

Lees hier het volledige interview

Reageer op dit artikel