nieuws

Conferentie: New Tokyo Store

Architectuur

Op zaterdag 23 juni is in Pakhuis de Zwijger als onderdeel van het festival ‘We make de city’ de conferentie ‘New Tokyo Store’. Hierin dient Tokio als voorbeeld voor de stedelijke problemen van dit moment, groei, krimp en vernieuwing. Op het programma staan sprekers uit Tokio zoals Naohiko Hino (architect) en Masakazu Ishigure. De sluiting is door Moriko Kira.

Steden veranderen voortdurend. Hoewel historisch gezien oorzaak en dynamiek van deze transformatie varieert per stad, globalisering heeft geleidelijk locatiespecifieke factoren veranderd in meer gebruikelijke, vergelijkbare elementen. Elke grote stad in elk land is betrokken bij de internationale race om investeringen, internationale bedrijven en jonge, hoge gekwalificeerde mensen aan te trekken. Dit ondanks dat de meeste samenlevingen worden geconfronteerd met een vergrijzende bevolking en snelle verstedelijking. Deze wereldwijde dynamiek is een van de oorzaken voor de fysieke en sociale transformatie van steden.

Tokio

Met zijn extreme bevolkingsconcentratie, economische en politieke activiteit en het behalen van een hoge leeftijd, vormt Tokio een fascinerend voorbeeld om te onderzoeken en om de huidige trend te begrijpen. Op het programma van het symposium staat specialisten uit Tokio die een uitgebreide uitleg geven over de transformatie van Tokio en de manieren waarop de overheid, bedrijven en burgers omgaan met de (stedelijke) toekomst.

Amsterdam

Amsterdam, een kleine stad ten opzichte van Tokio (2,5 miljoen vs 38 miljoen inwoners) kan inspiratie opdoen en kennis vergaren hoe Tokio is gegroeid dankzij de holistische aanpak in een hoogdynamisch stedelijk weefsel onder de druk van de globalisering.

Sprekers zijn onder meer:
– Naohiko Hino, architect: Struggling Cities
– Masakazu Ishigure, Tokyo University of Science: Transformation of Terminal stations
– Hidetoshi Ohno, emeritus professor Tokyo University: Fiber City: Tokyo 2050
– Shu Yamamura, Waseda University: Inner City development

Meer informatie

Reageer op dit artikel