blog

Blog – Holocaust Namenmonument in Amsterdam zorgt voor verdeeldheid

Architectuur

Blog – Holocaust Namenmonument in Amsterdam zorgt voor verdeeldheid
Holocaust Namenmonument Amsterdam, beeld Studio Libeskind

Door Astrid de Wilde – Het Holocaust Namenmonument in Amsterdam telt 102.000 bakstenen. Op iedere steen staat de naam van een Joodse Nederlander die door de Nazi’s is vermoord. In Amsterdam lopen de gemoederen hoog op.

De eerste week van mei staat in het teken van herdenken en feesten. Aan de laatste geen gebrek in Nederland, nu we collectief feest vieren voor Ajax en het Songfestival hebben gewonnen. Maar aan het herdenken schort het flink. Natuurlijk doen we massaal (?) mee aan stille tochten die in het teken staan van de omgekomen en weggevoerde Joden in Nederland en van de gevallenen van oorlogsgeweld. Maar veelal blijft het bij 2 minuten per jaar,  persoonlijke herdenkingen uitgesloten. Nu wordt gesproken over de komst van een Holocaustmonument is die eensgezindheid flink naar de achtergrond verdreven en steekt  een flinke dosis eigenbelang de kop op.

Amsterdam

In Amsterdam woedt al enige tijd een strijd over het Holocaustmonument van Daniel Libeskind, in samenwerking met Rijnboutt als uitvoerend en coördinerend architect. Is het niet de locatie die inmiddels is verplaatst naar de Weesperstraat, dan is het materiaal dat wordt gebruikt bij de uitvoering reden tot zorg. Het gebruikte spiegelende roestvrijstaal zou voor te veel reflectie zorgen. Ook de bomen die moeten worden omgehakt voor de komst van het monument zorgen voor kopzorgen. Een omwonende klaagde over een verstoring in het uitzicht. Ook kwam een klacht binnen van een bewoner die veel drukte voorziet rondom het monument. Het verbaasde Daniel Libeskind hogelijk, maar hij gaat stug door en werkt in Amsterdam verder aan het herdenkingsmonument voor de afgevoerde Joden. De bezwaren zijn allemaal ongegrond verklaard maar hiertegen zijn de tegenstanders opnieuw in beroep gegaan. Op 28 mei buigt de rechter zich over deze beroepzaak.

Ontwerp monument Amsterdam
Daniel Libeskind bedacht in 2014 dat het tijd was om voor Nederland een Holocaustmonument te ontwerpen. De locatie werd in Amsterdam in eerste instantie gezocht in het Wertheimpark nabij het Auschwitzmonument. Deze locatie stuitte op bezwaren. Daarna begon een zoektocht onder 16 locaties waarna uiteindelijk een groenstrook aan de Weesperstraat overbleef.  Het ontwerp omvat vier Hebreeuwse letters die samen het woord weergevende ‘In herinnering aan’ betekent. Als bezoekers de gedenkplaats binnenkomen, betreden zij een labyrint van gangen met aan beide zijden twee meter hoge bakstenen muren die de boodschap ‘In herinnering aan’ dragen. Op elk van de 102.000 stenen wordt de naam, de geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd, zodanig dat de namen van de slachtoffers aanraakbaar zijn. De muren met namen dragen vier objecten van spiegelend roestvrijstaal. Meer informatie>>

Stop de twisten

Begin deze week riep burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema op nrc.nl op om te stoppen met de twisten rond het monument. Tot nu toe zweeg Halsema over de kwestie maar omdat de gemoederen rond de kwestie steeds hoger oplopen, acht zij de tijd rijp om stelling te nemen. Op de uitspraak van de rechter wil ze niet vooruitlopen, maar haar boodschap aan de tegenstanders is helder: verzoen je met de locatie en het ontwerp. ‘Voor de wijze waarop we samen de Holocaust willen herdenken, is het van belang dat we hier geen burenruzies meer over hebben.”

Om te laten zien dat het haar menens is, neemt Halsema een garantstelling van 1,7 miljoen euro over van het Rijk, voor het geval het Auschwitz Comité de benodigde fondsenwerving niet rond krijgt. (Bron. Nrc.nl)

Holocaust memorial Londen David Adjaye

Het ontwerp van David Adjaye en Ron Arad in London’s victore Tower Gardens bestaat uit 23 bronzen staanders. De ruimes ertussen verwijzen naar de landen waarin de joodse gemeenschap is weggevoerd tijdens de Holocaust

Londen

Een andere, gelijksoortige discussie, speelt in Londen. Daar werkt de Brits Ghanese architect David Adjaye met behulp van designer Ron Arad aan een monument gelegen in de nabijheid van het Londense parlementsgebouw. Behalve dat het ontwerp voor conflicten zorgt is ook de locatie sommigen een doorn in het oog. Het zou het zicht op het monumentale Houses of Parliament deels belemmeren en dat zorgt voor frictie, zeker nu een miljarden kostende restauratie aan de gang is van het Engelse erfgoed.

Shortlist Holocaus Memorial UK bekend

Het ontwerp van David Adjaye en Ron Arad

In Londen is al een Joods Herdenkingsmonument, het ligt in Hyde Park. David Cameron besloot in 2015 om een nieuw monument naast het parlement de plaatsen. Hiervoor is het ontwerp van David Adjay en Ron Arad geselecteerd. Het bestaat uit 22 opstaande bronzen panelen. De ruimtes tussen de panelen verwijzen naar het aantal landen waar Joden zijn vervolgd en gedeporteerd. Dat niet iedereen gecharmeerd is van het ontwerp is een understatement. Ook al ligt het grootste deel van het monument, annex tentoonstellingsruimte onder de grond en zal het volgens Adjaye voor reuring zorgen. En dat is waar een monument voor dient.

Lees ook:

 

 

 

Reageer op dit artikel