blog

Blog – Hollow toont diversiteit aan boomsoorten

Architectuur

Blog – Hollow toont diversiteit aan boomsoorten

Door Jeroen Apers – Hollow, een permanente houten installatie in de Royal Fort Gardens van The University of Bristol die de diversiteit aan boomsoorten over de hele wereld laat zien. Van buitenaf lijkt het beeldhouwwerk van de Britse ontwerper Katie Paterson en de architecten Zeller & Moye een serie balken te zijn van gelijkaardige lichtgekleurde houtsoorten, maar wanneer men binnenkomt, breken de modulaire elementen in blokken van alle vormen, maten en tinten.

Uit het plafond en de vloer van de grotachtige openbare kunstwerken, zoals stalactieten en stalagmieten, komen in Hollow gegroepeerde rechthoekige structuren tevoorschijn. De structuren zijn samengesteld uit een reeks van houtmonsters, waaronder die welke miljoenen jaren geleden zijn geëvolueerd naar veel recentere voorbeelden.

Apers_Hollow_Paterson-en-ZellerMoye-2

Gedurende drie jaar van onderzoek en selectie verzamelde Paterson meer dan 10.000 boommonsters uit verschillende bronnen, waaronder de Royal Botanic Gardens, Kew, het Arnold Arboretum aan de Harvard University en Yakushima, bekend als een van de natste, met bossen gevulde eilanden rond Japan. De collectie bevat ook een stuk hout van de Indiase Banyan Tree, een vijgenboom waar Boeddha de verlichting bereikte, de Japanse Ginkgo-boom en de Metuselah-boom, die te vinden is in de White Mountains in Oost-Californië, waarvan verondersteld wordt dat het met een leeftijd van 4.850 jaar oud een van de oudste bomen in de wereld is.

 

 

Reageer op dit artikel