blog

Don Murphy gaat voor grijs

Architectuur

Eén van de leukste dingen die hoort bij mijn functie is het projectbezoek. Het komt voor dat ik al voor de derde keer met dezelfde architect op pad ga. Zo ook met Don Murphy van VMX. Tijdens ons laatste projectbezoek concludeerde ik: Don gaat voor grijs.

Don Murphy gaat voor grijs

 

 

 

Zijn eigen woning was het eerste project dat ik van Don Murphy van VMX bezocht: het SODAE-house in de rook van Amsterdam. En eigenlijk is dit ook het eerste ontwerp waar het grijs alom is vertegenwoordigd. Binnen en buiten. Het particuliere woonhuis als laboratorium: het grijs uitgeprobeerd, geëvalueerd en doorgezet. (Lees mijn projectbespreking in de Architect van februari 2010.)

  Het SODAE house is bereikbaar via een bruggetje. Fotograaf Jeroen Musch 

WIER2

Niet alleen in kleur, maar ook in vorm en materialiteit borduurt het ontwerp van WIER2 – een gebouw voor Altrecht geestelijke gezondheidszorg – voort op het SODAE-house.

Exterieur van WIER2

GA Terminal

De kenmerkende diamantvorm is tevens te herkennen aan de landzijde van de GA Terminal voor Schiphol Airport, al is de terminal veel minder sculpturaal dan de vorige twee gebouwen. Dit keer niet uitgevoerd in beton, maar in kunststofplaten met zilveren glitters, oftewel stralend grijs. Binnen voert mat grijs de boventoon, roze accenten zorgen voor de broodnodige glamour. (Als je meer wilt weten over dit gebouw, lees dan mijn projectbespreking de Architect van maart 2012.)

De lounge/wachtruimte/incheckruimte van de GA terminal. Fotograaf Jeroen Musch 

Combiwerk

Eind 2012: de schuine wanden zijn verdwenen, maar de kleur grijs is in het gebouw van Combiwerk gebleven. Van buiten: aluminium golfplaten. Van binnen: grijze tapijttegels, grijze deurklinken, grijze wanden, grijze gietvloeren, grijze kozijnen, grijze akoestische panelen. Maar ook hier felle kleuraccenten in het interieurontwerp van i29.

Exterieur van de sociale werkplaats Combiwerk. Fotograaf Ronald Tilleman

Praktijkschool Max Havelaar

Net als bij de andere ontwerpen was ook voor deze praktijkschool in Delft het uitgangspunt: hoe maak je een ruimte die het leven van mensen verbeterd? Wederom ligt het antwoord van Don deels in het toepassen van veel grijs.

Ruime hal op de eerste verdieping van de Praktijkschool in Delft 

Waarom grijs

“Maar waarom al dat grijs?” vroeg ik hem afgelopen keer. Don antwoordde: “Door alles in grijs uit te voeren, ontstaat uniformiteit. Daarnaast is grijs een warme kleur en straalt het meer luxe uit dan bijvoorbeeld wit dat snel vies wordt. I love grey.” Helder.

Reageer op dit artikel