artikel

Veel daglicht en toch draaglijke binnentemperaturen

Architectuur

Partnerartikel – ‘Veel natuurlijk daglicht in huis’, het stond bovenaan het prioriteitenlijstje van de eigenaars van deze strakke nieuwbouwwoning. Het resultaat is een zuidgerichte gevel met veel glas. De Renson doekzonwering zorgt ervoor dat de binnentemperatuur toch steeds draaglijk blijft, ook in de winter.

Er moest dus sowieso worden voorzien in zonwering, beseften de eigenaars al snel. “Zonwerende beglazing was een eerste optie, maar daar knapten we op af omdat we bang waren voor verkleuring en omdat we aan daglicht zouden moeten inboeten. De keuze voor Fixscreen buitendoekzonwering van Renson bleek uiteindelijk de juiste. Op zonnige dagen doen we die ’s morgens voor we naar het werk vertrekken consequent naar beneden. Zo loopt de binnentemperatuur niet te hoog op. Doen we dat niet, dan stijgt het kwik er al snel tot 27°, zelfs in de winter, met de lage zon vol op het glas.” Daarom hebben de eigenaars nu al spijt dat ze niet meteen doekzonwering lieten aanbrengen voor het schuifraam dat uitziet op het terras. De uitkraging van de bovenverdieping zorgt daar wel voor schaduw als de zon hoog staat, maar in de winter schijnt ze toch pal op het raam.

De Renson doekzonwering is perfect geïntegreerd in het ontwerp

Zicht naar buiten behouden, ook op de hoek

De screens zijn dus een schot in de roos, zeker omdat je met de doekzonwering naar beneden toch het zicht naar buiten behoudt. Die transparantie was zeker voor de ramen bij de keuken en living heel belangrijk voor de bewoners, terwijl voor de slaapkamers werd gekozen voor een minder doorschijnend type doek. En met de Panovista Max vonden de eigenaars ook voor het glas-op-glas hoekraam in de living de perfecte oplossing. Bij dit systeem loopt de doekzonwering gewoon door over de hoek van de glaspartij, zonder storende geleiders of kabels die het panoramische zicht belemmeren. Aangezien de twee doeken van de hoekscreen op de hoek dicht ritsen wanneer je ze laat zakken, is de doekzonwering ook daar bestand tegen de wind.

“De hele woning is ontworpen met het oog op het binnenvallend daglicht en dus was het van in het begin duidelijk dat we rekening moesten houden met  zonwering”, blikt de architect terug op het eindresultaat. Dat maakt dat de Renson screens heel subtiel in de gevel konden worden weggewerkt. Zowel de  doekkasten als de geleiders – in dezelfde kleur als het aluminium buitenschrijnwerk – vallen nauwelijks op en doen ook neergelaten geen afbreuk aan de strakke stijl van de woning. “We gingen een aantal woningen bekijken en wisten dus dat het op die manier kon”, besluiten de bewoners.

Het panoramisch zicht naar buiten wordt op de hoek optimaal benut, zelfs met de doekzonwering naar beneden

Geslaagde combinatie met Linarte gevelbekleding

Even verderop besloot de volgende generatie eigenaars hun ouderlijk huis grondig te renoveren en van een extra volume te voorzien. Om het oorspronkelijk karakter van de klassieke woning compleet te niet te doen, kregen ze niet over hun hart en dus werd het een geslaagd compromis van strak en authentiek. De woning zelf werd volledig gestript en opengewerkt om er een flinke uitbouw aan toe te voegen. Zo strak en modern als die nieuwe uitbreiding is, zo authentiek blijft de oorspronkelijke ‘kast’ van de woning behouden. Door de oude bestaande gevelstenen te voorzien van een nieuw likje verf, sluit dit wonderwel aan bij het nieuwe volume.

Advertorial Renson

Wit en zwart zijn sowieso de contrasterende kleuren van het resultaat. Het witte pleisterwerk combineert perfect met het zwarte schrijnwerk en de dito nieuwe Linarte verticale gevelbekleding van Renson. De grote raampartijen – met ook hier het glas-op-glas-hoekraam als absolute blikvanger – zorgen voor een open gevoel en een overvloed aan daglicht in de kantoorruimte. Om de binnentemperatuur op warme dagen toch draaglijk te houden, werden de ramen ook hier voorzien van windvaste buitendoekzonwering. Ook die screens dragen bij aan het strakke uiterlijk van deze vernieuwbouw.

Doekkasten en zijgeleiders zijn weggewerkt achter het pleisterwerk, en aan uitzicht wordt er zelfs met de screens naar beneden via het glas-op-glas-hoekraam niets ingeboet. De Panovista Max doekzonwering van Renson ritst immers op de hoek samen wanneer die wordt neergelaten. Van geleiders of kabels is er dus op de hoek geen sprake, waardoor van het panoramisch zicht naar buiten volledig kan worden benut.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Renson.

 

Reageer op dit artikel