Het ketelhuis Ceres (Centraal Energie en Regelstation) voorzag van 1959 tot 2005 de gebouwen op het TU/e-terrein van heetwater en verwarming. Al snel bleek de huisvesting van het onderzoeksinstituut ICMS (institute for Complex Molecular systems) een goede nieuwe invulling voor het relatief kleine gebouw. Als onderdeel van grootschalige vernieuwing van het gehele universiteitsterrein, Campus 2020, kreeg diederendirrix architecten deze herbestemmingsopgave voor zijn rekening.
Het Ketelhuis voor de transformatie. Foto TU/e
Het Ketelhuis na de transformatie. Foto Arthur Bagen
Kenmerkend gebouw
Binnen dit nieuwe plan werd het ketelhuis aangewezen als een van de kenmerkende gebouwen van de eerste generatie op de campus. De wens was daarom de balkvormige structuur met het hogere en glazen middendeel, uitgezet op een stramien van 6,2 meter, te behouden. Deze structuur vormde het uitgangspunt voor de vernieuwing van bouwwerk. Daarin was de grootste uitdaging voor de architecten voldoende daglicht in het gebouw te krijgen.
Ingreep
diederendirrix architecten brak de gesloten bakstenen zijgevel open en plaatste hier een gevel met zwart glas, gecombineerd met teruggelegde aluminium vlakken. Zo ontstaat er voldoende daglicht, zonder het gesloten karakter van het bouwwerk te verliezen. Door de lamellenwerking van de metalen frames in de gevel komt het vlak van een afstand gesloten over. Frontaal gezien opent het gebouw zich en geeft het vervolgens via een taatstdeur toegang tot de centrale gang in het gebouw.
Transparantie en veel licht in het interieur. Foto Arthur Bagen
Lichtstraat
Aan deze gang zijn het Advanced Study Centre waar ruimte is voor diverse gebruikers, twee collegezalen, een afsluitbare colloquiumruimte, diverse workshop/overlegruimtes en het lab geplaatst. De lichtstraat boven deze drie verdiepingen hoge gang geven samen met de glazen puien tussen deze ‘foyerstraat’ en de werkruimtes het gebouw een transparantie die in het exterieur ontbreekt.
Inrichting
De grote verdiepingshoogte in het gebouw maakte het mogelijk de installatietechnische voorzieningen onzichtbaar in de vloeren en wanden op te nemen. Alle invullingen zijn daarnaast licht en los van het casco gedetailleerd. Hierdoor krijgt het compacte volume een meer open karakter.
Het Ketelhuis Ceres is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2013.