Net zoals andere dorpen in Nederland verdwenen veel basisvoorzieningen uit het dorp. Woonzorggebouw en Kulturhus Kaleidoskoop van Woningstichting Nieuwkoop biedt onderdak aan woongroepen, dagopvang, zorgwoningen en een Kulturhus. Het Kulturhus vormt de centrale kern van het complex en is volledig geïntegreerd in het woongebouw. Daarin staan de bar, de keuken van het restaurant en de multifunctionele ruimte als losse elementen.
De openbare gang waarin de functies vloeiend in elkaar overlopen. Fotograaf Marcel van der Burg, LEVS architecten
Vloeiende overgang van functies
In een langgerekte open ruimte om deze volumes heen vinden verschillende activiteiten naast elkaar plaats. Zo bevinden zich er de leesruimte, jongerenhoek, het restaurant en de bibliotheek. Er is dus een grote mate van transparantie tussen de programma’s. De centrale multifunctionele ruimte kan gebruikt worden voor een breed cultureel programma: van een kerkdienst op zondag tot muziek en cabaretvoorstellingen. Aan de zaal kleefden dan ook hoge technische en akoestische eisen. Een van de uitdagingen die LEVS architecten niet uit de weg ging.
VKG Architectuurprijs
LEVS architecten heeft grote aandacht besteed aan de gevels van het gebouw, zowel de binnen als de buitengevels. Niet voor niets won Kaleidoskoop in 2012 de VKG Architectuurprijs voor de toepassing van kunststof kozijnen met een traditionele houtprofilering in combinatie met natuurlijke materialen als riet. Het architectenbureau paste samen met Cauberg-Huygen raadgevende ingenieurs op de bovenste drie bouwlagen een rieten gevel toe. Zo refereert LEVS in het grote complex naar zijn natuurlijke context: de Niewkoopsche Plassen.
Fotograaf Marcel van der Burg, LEVS architecten
Rieten gevel
Na een grondige analyse bleek het uniek te zijn in Nederland riet toe te passen op een gevel hoger dan 13 meter en met meer dan één subbrandcompartiment. Dat betekende dat er een nieuwe certificering nodig was. Door Effectis, voormalig TNO, zijn brandtesten uitgevoerd. Daaruit bleek dat de vereiste veiligheid en brandklasse niet alleen konden worden behaald met een geïmpregneerde rieten gevel, aangebracht middels de methode schroefdak (zonder luchtspouw). Aanvullende maatregelen in de detaillering waren nodig, zoals het toepassen van een Fermacell plaat. Daarnaast moet het impregneren vaker worden herhaald en zijn er meerdere brandcompartimenten toegepast.
Binnentuin
Het gebouw omsluit een binnentuin. De woningen worden ontsloten via deze tuin of via de galerijen die hierop uitkijken. Op de begane grond grenzen de groepswoningen voor PG bewoners aan de binnentuin. Zo ontstaat er een levendig klimaat van mensen die het gebouw binnenkomen, verlaten en in de tuin verblijven.