Ontwerp
De plattegrond heeft een T-vorm, met op de begane grond aan de straatzijde de remise voor de voertuigen en haaks daarop een poot met werkplaatsen. Op de eerste verdieping liggen de kantoorruimtes boven de remise en de verblijfsruimtes voor de 24-uurs dienst haaks daarop, boven de werkplaatsen. In het hart van de T-vorm bevindt zich de verticale ontsluiting. Door de oefenhal als een los gebouw op het terrein te positioneren kan er rondom deze hal geoefend worden. Bovendien is het mogelijk om met voertuigen op het terrein rond te rijden.
Uitstraling
De uitstraling van het gebouw past bij het karakter van de brandweerorganisatie: het gebouw is zowel stoer en robuust als sympathiek en transparant. De gevel van het gebouw is opgebouwd uit betonnen elementen, die door hun mintgroene kleur mooi contrasteren met de geperforeerde schermen in roodtinten en de rode gevelbekleding van het oefengebouw.
De transparantie van het gebouw zorgt voor visuele verbindingen tussen de verschillende onderdelen van de brandweerkazerne, waardoor onderlinge samenwerking wordt bevorderd. De verschillende logistieke stromen worden van elkaar gescheiden maar zijn wel zichtbaar door de aanwezige transparantie.
Duurzaamheid
Het ontwerp voor de brandweerkazerne is bijzonder duurzaam en behaalt een GPR score van 8. Een van de belangrijkste duurzame ingrepen is het beperken van het energieverlies door het toepassen van een hoge isolatiewaarde voor het dak en de gevel. Doordat de gevel uit beton bestaat heeft de gevel een bijzonder hoog accumulerend vermogen. Daarnaast is er gekozen voor betonkernactivering in de betonnen constructie. De gevel heeft beweegbare buitenzonwering en er zijn solatubes toegepast om daglichttoetreding in inpandige ruimtes te verkrijgen.
Het installatieconcept is gebaseerd op een laagtemperatuursysteem bestaande uit een combinatie van vloerverwarming en betonkernactivering. De warmte- en koudevoorziening wordt geregeld door een warmtepomp, aangevuld met een micro-WKK en cv-ketels.