Schoolgebouw Groene Hart in Barendrecht

Scholengemeenschap Calvijn Groene Hart heeft haar nieuwe intrek gevonden in een nieuw pand ontworpen door Mecanoo architecten. De school maakt onderdeel uit van een groene campus. Groen staat in een hoog vaandel. Tijdens de opening van de school gaven de leerlingen de aftrap voor de ontwikkeling van een speciaal lespakket over duurzaamheid.

De drie vleugels van het gebouw, ontworpen door Mecanoo architecten,  komen samen in het hart van het gebouw, hier overheerst de warme oranje kleur. De verspringende vides en trappen maken deze hoge ruimte meer dan een verkeersruimte. Er ontstaat een overzicht over de verschillende onderwijsafdelingen. In pauzes drommen de leerlingen samen. Hangend of zittend op de trappen bespreken ze hun dag. Vanuit deze drukke en levendige ruimtes kunnen de leerlingen hun persoonlijke en rustige leerplek bereiken.

Bakstenen gebouw met rond wanden midden in een groene campus. Render Mecanoo architecten

Kleinschaligheid

Calvijn Groene Hart telt ongeveer 1250 leerlingen verdeeld over vijf onderwijsteams, die ieder een eigen plek hebben gekregen in het gebouw. In twee van de drie vleugels heeft iedere afdeling een open leerplein met daaromheen de lokalen. Zo ontstaat de beoogde kleinschalige leeromgeving.

Groene campus

In de derde vleugel zijn de gemeenschappelijke functies samengevoegd, zoals een hoge en lichte kantine, de fietsenstalling, de kunstafdeling, de stafruimtes en de praktijkruimtes voor de technische vakken. Het schoolgebouw is georiënteerd op zowel de campus als op de uitgestrekte Zuid-Hollandse polders. Doordat de fietsenstalling verdwenen is in het gebouw, krijgt de groene campus de kans echt tot uitdrukking te komen.

Open kantine. Foto Mecanoo architecten

Vriendelijk

Een vriendelijk gebouw voor de leerling en voor de omgeving: dat was de ambitie van de Scholengemeenschap. Mecanoo architecten heeft hier samen met VORM vorm aan gegeven. De afgeronde hoeken in bijzonder metselwerk met een mix van oranje en bruine bakstenen laten het gebouw zacht overkomen op de voorbijganger. De installaties zijn daarnaast bijzonder duurzaam. Er is een WKO toegepast en een lagetemperatuurverwarmingsysteem. Er is veel aandacht aan de ventilatie besteed: een CO2-gestuurd systeem is gecombineerd met individuele regelbaarheid in de vorm van afzonderlijk te openen ramen.

Duurzaamheid

Ook de materialen zijn duurzaam gekozen: hout uit verantwoorde bossen, beton met puingranulaat, natuurverven en onderhoudsvrije dan wel onderhoudsarme materialen. Het water van het dak wordt geïnfiltreerd in de directe omgeving. Ten slotte wordt de regeling van de diverse installaties op afstand verzorgd met een GebouwBeheerSysteem. En dit alles zal de leerlingen niet ontgaan. De Dutch Green Building Council ontwikkelt het lespakket BREEAM-NL Medior met als doel de leerlingen bewust te maken van de duurzaamheid in de schoolomgeving.