De Fabriek in Delfshaven

Mei architecten en stedenbouwers gaf een voormalige stoffenververij, bestaande uit vijf historische panden, een nieuwe bestemming. De Fabriek in Delfshaven is nu een bedrijfsverzamelgebouw, waarin verschillende ondernemingen hun plaats hebben gevonden. Het bureau maakte geen blauwdruk voor een af gebouw, maar ontwierp een strategie die zich richt op drie aspecten: collectieve binnenruimte, constructieve verknoping en omgang met regels.

De middenzone tussen de reeks historische panden met verschillende bouwstijlen en constructies en de grootschalige fabriek is door Mei architecten en stedenbouwers omgevormd tot centraal atrium. Naast het ontsluiten van de verschillende werkeenheden, doet het open en lichte trappenhuis ook dienst als ontmoetingsruimte.

Constructieve verknoping

De constructies van verschillende delen van het complex, zoals bakstenen muren, houten vloeren, betonnen kelders en staalskeletten zijn zo veel mogelijk onderling met elkaar verbonden. De nieuwe stalen constructie in het atrium verleent het geheel stabiliteit.


Het atrium in De Fabriek in Delfshaven door Mei architecten en stedenbouwers. Fotograaf Jeroen Musch

Omgang met regels

Mei architecten en stedenbouwers moest binnen het budget een slimme oplossing bedenken voor de brandveiligheid en ventilatie. Door vrijstelling aan te vragen voor bestaande bouw, kon gewerkt worden met kleinere brandcompartimenten. Hierdoor kon de transparantie van het atrium behouden blijven.

Succesvol complex

Het gebouw uit eind negentiende eeuw, de voormalige stofververij van J. Roelf, is nu omgebouwd tot een succesvol complex. De Fabriek speelt optimaal in op de behoeften van de werkers uit de kenniseconomie. De architectuur heeft hier zeker ook een belangrijke rol ingespeeld.

In het maartnummer van de Architect beschrijft hoofdredacteur Harm Tilman uitgebreid deze bijzondere transformatie.