De open en gesloten structuur in de gevel komt terug in de compacte gebouwvorm op de kavel in de Tilburgse wijk Witbrant. Het balkvormige volume wordt doorsneden met een centrale vide en patio’s. Hierdoor is de loopafstand tussen de lokalen van de verschillende leergebieden minimaal. Vanwege het spoorgeluid zijn de stijgpunten en ondersteunende ruimten aan de spoorzijde van de vide gelegd. Aan de zuidzijde zijn de onderwijsruimtes geplaatst.
Eigen leergebied
Samen met werkgroepen van directie, vakdocenten en facilitair heeft Bo.2 architectuur en stedebouw gestudeerd naar de specifieke kenmerken van de school en de verschillende leergebieden Mens en Natuur, Mens en Creativiteit, Mens en Maatschappij en de algemene vakken. Het bureau stelde een PVE op en tekende een gebouw waarin ieder schoolonderdeel een eigen verdieping met lichtplan en inrichting kreeg. De vier verdiepingen worden met elkaar geschakeld door middel van loopbruggen en trappen.
Centrale vide verbindt de verschillende leergebieden. Fotograaf Stijn Poelstra
DesignBuild
Het ontwerp voor de school was binnen een half jaar gereed. In het DesignBuild constructie tekenden de constructeur, installatietechnicus en de architect telkens gezamenlijk aan een 3D model. Het integrale Bouw Informatie Model combineerde ook de afspraken van verschillende leveranciers, zoals Façadis Geveltechniek, waardoor ze tijdens de bouw voor weinig verrassingen kwamen te staan. Bo.2 architecten werd voorzitter van het kwaliteitsbegeleidingsteam (Q-team) en vertegenwoordigde zo de opdrachtgever richting de aannemer en diens adviseurs.
Binnenklimaat
De kwaliteit van het binnenklimaat staat in de scholenbouw hoog op het eisenlijstje. Het Reeshofcollege scoort hier hoog en voldoet aan de norm Frisse Scholen klasse B. Een combinatie van vraaggestuurde ventilatie, betonkernactivering en een warmte-koudeopslag in de bodem maakt een prettig binnenklimaat mogelijk.
Flexibiliteit
Het gebouw is voorzien van een zorgplint, bekleed met stootvast Eternit, met kinderdagverblijf en de zorgonderdelen van de school. De autonome constructie van een op stroken gefundeerd casco van stalen kolommen en liggers, voorzien van kanaalplaatvloeren en constructieve kalkzandsteenwanden maakt het gebouw flexibel indeelbaar en een eventuele functieverandering in de toekomst mogelijk.