Het International Tax Center, postdoctoraal instituut gelieerd aan de Universiteit Leiden, betrok sinds 2004 Rapenburg 65. Na verloop van tijd bleek er meer behoefte te zijn aan ruimte, die gevonden werd in het vrijgekomen buurpand nummer 63 uit de vijftiende eeuw. Dit grachtenhuis fungeerde in de loop van de jaren als woning, bank, kantoor en bergruimte. Hierdoor was het binnenwerk vrijwel geheel gesloopt en de binnenplaats dicht gebouwd.
Achteraanzicht ITC Annex in leiden. Fotograaf Katja Efting
Historische opbouw
Mirck Architecture bestudeerde oude bouwtekeningen en bracht de originele opbouw weer terug: voorhuis, binnenplaats (op het auditorium) en achterhuis. De donkergrijs geanodiseerde en geperforeerde aluminium beplating van het nieuwe achterhuis laat het monument nu veel beter uitkomen.
Auditorium
In de krappe kavel met een breedte van nog geen zeven meter plaatste architect Sander Mirck het auditorium met 74 zitplaatsen. Het sprekersgedeelte van de zaal is niet aan de kopzijde, maar juist aan de langszijde van de langgerekte zaal geplaatst. Hierdoor is de afstand tussen de spreker en de luisteraar een stuk kleiner. De ruimte ligt iets verdiept in het maaiveld verzonken en wordt van daglicht voorzien door een lichtstraat, die tevens de positie van de oorspronkelijke binnenplaats markeert. Het auditorium is te bereiken via het atrium van het buurpand. Deze ruimte heeft hierdoor een sterk verbeterde functie gekregen.
De lichtstraat boven het auditorium, tussen de keuken en de studentenkamers, ligt op de positie van de voormalige binnenplaats.Fotograaf Katja Efting
Studentenwoning
Een trap biedt vanuit de tuin toegang tot het opnieuw geplaatste achterhuis boven het auditorium. Hier bevindt zich een ruime gemeenschappelijke keuken voor de elf studenten. Vanuit de keuken zijn de ruime studentenkamers in het voorhuis te bereiken met glazen gang. Dak, vloer en wand zijn volledig van glas. Hierdoor ontstaat er een mooi lichtspel tussen tuin, binnenplaats en auditorium en wordt het onderscheid tussen het voor- en achterhuis benadrukt.
Energiezuinig monument
Het ITC wenste een energiezuinig gebouw. Samen met ABT zijn hiervoor verschillende voorzieningen ontworpen. Om met een lage temperatuurverwarming te kunnen werken is het gehele rijksmonument goed geïsoleerd en ligt overal vloerverwarming. Het verwarmingsysteem werkt met een warmtepomp, die verstopt is in een openlucht auditorium in de achtertuin, en met warmtewisselaars, die warmte uit de ventilatielucht halen.
Mirck Architecture is onlangs op de shortlist terechtgekomen van de Leidse Architectuurprijs. In dit kader geeft Sander Mirck op 12 juni een lezing over het gebouw bij het Rijnlands Architectuur Platform.