Post Bennebroek, Bennebroek - Studio Nuy van Noort

Ontwerp voor de nieuwe huisvesting voor de vrijwillige brandweer Bennebroek en de buitendienst van de gemeente Bloemendaal.

(Beoogde) aanpak

Post Bennebroek is ontworpen in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, de vrijwilligers van de brandweer én de buurt-en dorpsgenoten. Participatie was dan ook een rode draad. Tijdens het ontwerp en bouw heeft de brandweercommandant zelf 18 vlogs gemaakt om iedereen te blijven informeren en enthousiast te houden. Opdrachtgever en ontwerpteam hebben zich steeds de vraag gesteld wat je als goede buur zou doen, waardoor de vrijwilligers van de brandweer én de buurt trots zijn op het resultaat.

Samenwerking met andere disciplines

Studio Nuy van Noort stond aan het hoofd van een een integraal ontwerpteam. In nauwe samenwerking met constructeur en adviseur voor installaties, bouwfysica en brandveiligheid is het ontwerp opgesteld.

Duurzaamheid

Post Bennebroek is een compact gebouw, met een hoge isolatiewaarde. In de klimaatzonering maken we onderscheid tussen ruimtes die behaaglijk moeten voelen om te verblijven, zoals de huiskamer, instructieruimte en bevelvoerderskamer, en ruimtes die behaaglijk moeten voelen om in te bewegen, zoals de stalling en werkplaats. Zo beperken we een groot deel van de energievraag. De resterende vraag wekken we duurzaam op met PV-panelen. Hiermee realiseren we een (bijna) energieneutraal gebouw.

Materiaal en techniek

Met de keuze voor een donkerrode bakstenen gevel sluit het gebouw aan op het naastgelegen klooster. Door een strakke en bijna detail loze uitvoering krijgt het gebouw een monolithische uitstraling. Met de bakstenen in Braziliaans metselverband hebben we de gevel een zacht reliëf gegeven waardoor het gebouw een gelaagde en tegelijkertijd robuuste uitstraling krijgt, passend bij de functie en de context. Het op maat gemaakte interieur van de huiskamer is volledig afgewerkt in hout.

Maatschappelijke impact

Het nieuwe gebouw staat garant voor een doelmatige en efficiënte dienstverlening, maar geeft ook uitdrukking aan de sociale en maatschappelijke rol van de vrijwillige brandweer in de gemeenschap; samen voor elkaar. De vrijwilligers krijgen hier een thuis. Niet alleen voor de uitruk of terugkomst, maar ook voor opleiding, oefening, bijeenkomst en ontmoeting. Een stoer en monolithisch gebouw, dat door het op maat gemaakte interieur en grote ramen ook zijn zachte kanten toont.

Fysieke impact

Het gebouw vormt het sluitstuk in de verbinding tussen twee omliggende wijken. We hebben het gebouw daarom een monolithische vorm gegeven die aansluit bij de typologie van deze wijken. In de vormgeving en uitstraling hebben we het gebouw duidelijk herkenbaar gemaakt als post van de vrijwillige brandweer. De brandweervoertuigen zijn vanaf de straat goed zichtbaar. De dakkapel, met zicht in de huiskamer, het brandweerlogo in het metselwerk en de naam op de gevel vormen duidelijk zichtbare accenten

Resultaat

De nieuwe huisvesting voor de vrijwillige brandweerkazerne van de VRK Post Bennebroek en de buitendienst van de gemeente Bloemendaal is een baken in de wijk. Het nieuwe gebouw staat garant voor een doelmatige en efficiënte dienstverlening, maar vormt tegelijkertijd ook een warm thuis voor haar vrijwilligers. Het is een gebouw dat de zichtbaarheid van de brandweer in de wijk versterkt en betrokkenheid en samenwerking stimuleert.

PDF bestanden

  • studio-nuy-van-noort-brandweer-post-bennebroek-plattegrond

    Download
  • studio-nuy-van-noort-brandweer-post-bennebroek

    Download