(Beoogde) aanpak
Bij het inpassen van de lokalen, studieplekken, labs, collegezalen, café, pantry’s, garage, liften, pv-panelen etc. etc. stond voorop dat het, ondanks de grote schaal, een prettig gebouw moest zijn. Dit is bewerkstelligd met een brede, meanderende route door een atrium, met geïntegreerde trappen, zitjes en plantenbakken, herkenbaar vormgegeven als een groot object. De reuring is vanzelfsprekend gekoppeld aan deze overzichtelijke ‘loper’ van zwart staal. Rust is er op de afdelingen aan de randen.
Samenwerking met andere disciplines
De integrale samenwerking met cepezedinterieur resulteert in een ontwerp waarin architectuur en vaste inrichting een geheel vormen. De constructie is in het zicht, staalknopen zijn zorgvuldig gedetailleerd. De 4 stabiliteitskernen zijn op donkere plekken ver van de gevel geplaatst. Zo blijft de brede zone langs de gevels vrij indeelbaar voor flexibel onderwijs, en leent het midden van het gebouw zich voor een centraal hart: het atrium. De installaties zitten vrije indeelbaarheid niet in de weg.
Duurzaamheid
Het ontwerp volgt de gestelde ambitie: Frisse School Klasse B, BENG, daken (met planten en pv-panelen) fungeren als waterbuffer, geveldelen zijn van tripelglas of pv, er is een WKO en luiken zorgen voor natuurlijke ventilatie. Bouwelementen zijn als een kit of parts ter plekke gemonteerd en in principe demontabel. Hightech installaties en een modulair wandsysteem vangen eventuele krimp of groei van leerrichtingen op, want niets zo veranderlijk als onderwijsconcepten en studentenaantallen.
Materiaal en techniek
De architectuur van de school is efficiënt bepaald door de kavel en de functie. De constructie is in het zicht gelaten in plaats van weggewerkt. Dat neemt niet weg dat binnen waar mogelijk, aan de hand van thema’s is gespeeld met relingen, loopbruggen, trap-object, planten, ruw beton, staal, hout, glas, licht en de accentkleur blauw. Ook buiten is de school Vitruviaans in balans: uitstaande vinnen met pv-panelen fungeren als raamwindscherm en vormen 3 kleurvlakken die de bouwvolumes accentueren.
Maatschappelijke impact
De school is een van de eerste publieke gebouwen in de Sluisbuurt. Prominent gelegen aan een plein, zorgen de ca. 7000 leerlingen voor de nodige reuring. Er zitten 2 publieke functies in de plint, een koffiecafé en een bibliotheekfiliaal, en ruimtes kunnen worden gehuurd voor bijvoorbeeld vve-vergaderingen. Het duurzame, campusachtige gebouw stimuleert en faciliteert de interdisciplinaire aanpak van de hogeschool, die wil bijdragen aan de transitie naar een duurzame, veerkrachtige samenleving.
Fysieke impact
Het gebouw vult de kavel, maar compenseert dit met gevelgroen dat de zigzag van grote ramen volgt, en terrassen met planten en groendaken. Door het gebouw in volumes te verdelen oogt de gevel niet massief. Het is een relatief laag volume in de dichtbebouwde Sluisbuurt, waar een hoogbouw de norm is, maar toch een eyecatcher. Bij de schoolentree en het café aan het plein ligt de gevel op de begane grond iets terug. Dit accentueert de entrees, biedt beschutting en maakt de overgang minder abrupt.
Architectonische detaillering
Het mooiste aan de school is misschien wel het uitzicht, dat wordt gevierd met grote ramen. Maar ook de zorgvuldige detaillering mag genoemd: mede daardoor is het gelukt om de ruimtelijke organisatie voor het complexe programma logisch, vanzelfsprekend en duurzaam te houden zonder dat het saai wordt. Balustradespijlen lopen door tot aan de onderkant van de verdiepingsvloer, onder de loper is subtiel verlichting geplaatst, en klimaatinstallaties zijn geïntegreerd in plantenbakken met zitjes.