Gemeentehuis Rheden, De Steeg - DP6 architectuurstudio

Gemeente Rheden bestaat uit 7 dorpen waar de locatie van het gemeentehuis zich tussenin bevindt. Het is een prachtige plek op de grens tussen Veluwezoom en IJsselvallei, een strategische plek van historische betekenis; kunstenaars, schilders en schrijvers als Simon Carmiggelt 'landden' hier vroeger in Hotel 'De Engel', van oorsprong een herberg. Op deze plek vroeg de gemeente om een nieuw gebouw: open, transparant en gastvrij, een gebouw van ontmoeting en samenwerking.

(Beoogde) aanpak

De unieke plek en rijke historie vormden de basis van het ontwerp en maakt inwoners en medewerken bewust van de bijzondere landschappen en hun gemeenteschappelijke identiteit. De ritmische bakstenen gevels omhullen een warme, verbindende binnenwereld waarin een grote, publiek toegankelijke trap omhoog leidt; vanaf de IJsselvallei naar een magnifiek uitzicht over Landgoed Rhederoord.

Samenwerking met andere disciplines

Zenber Architecten maakte voor Gemeentehuis Rheden het interieurontwerp. De identiteit van de plek komt tot in detail in het interieur tot uitdrukking. Zo is een deel van het gebruikte hout (o.a. voor lambriseringen en bekleding van de trappartij) afkomstig van beuken uit de directe omgeving en maakte Ingrid Heijne het wandkleed in de raadzaal van wol van de Rhedense schaapskudde; een beeld geïnspireerd op de schilderijen van de lokale schilder Theo Goedvriend.

Duurzaamheid

In Gemeentehuis Rheden zijn veel hergebruikte materialen en biobased materialen toegepast, bij voorkeur van lokale oorsprong. Naast het hergebruik van de bestaande kelder zijn onder andere de houten lattenplafonds uit het oude gebouw hergebruikt, evenals meubilair en sanitair. De bakstenen zijn uit Gelderse klei, en het toegepaste beukenhout is afkomstig van Landgoed Middachten. Het gebouw is energieneutraal en maakt gebruik van een ijsbuffer en van zonne-energie.

Materiaal en techniek

De nieuwbouw is zo ontworpen dat het casco gescheiden is van de inbouw. Door een modulair grid en ruime verdiepinghoogten is het een flexibel gebouw waarin geanticipeerd kan worden op toekomstige wijzigingen. Gebouw en interieur zijn zoveel mogelijk uitgevoerd met demontabele materialen en detaillering, zodat gebouwonderdelen eventueel ook weer hergebruikt kunnen worden. Zo is de gevel uitgevoerd met drooggestapelde stenen en enkel afgevoegd, zodat ze in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

Maatschappelijke impact

Door de verbinding met het landschap en de rijke historie van de locatie is het nieuwe gebouw al meteen sterk verankerd in de gemeente. De menselijke schaal, het verfijnde interieur en de lokale, natuurlijke, tactiele materialen maken het een welkom gemeentehuis voor de inwoners en medewerkers. Met dit ontwerp hebben we beoogd een ‘gewortelde’ plek te maken, waarmee zij zich kunnen identificeren en zich verbonden voelen met elkaar.

Fysieke impact

Het terrein is veel groener en zachter dan voorheen, wat bijdraagt aan verkoeling en infiltratie van hemelwater. Het beplantingsplan zoekt aansluiting bij de verschillende landschappen van Veluwezoom en IJsselvallei: een boszoom met inlandse bomen en heesters, een glooiend landschap met grassen, gaspeldoorn, en een weide met het ‘Rhedens’ bloemenmengsel. Hiermee worden ecologische verbindingen gelegd en biodiversiteit vergroot.

Ruimtelijke inpassing

Het compacte gebouw is ca. 2.000 m2 kleiner dan het vorige gebouw, waardoor het ruimer op de kavel geplaatst kon worden. Samen met het weghalen van het parkeerterrein aan de oostzijde en het verplaatsen van de inrit zorgde dit voor ruimte voor een royaal entreeplein voor ontmoeting en binnenkomst, en voor een landschappelijk terrein rondom. De kelder van het voormalige gebouw is hergebruikt hierin zijn de installaties ondergebracht.

PDF bestanden

  • dp6-gemeentehuis-rheden-concept

    Download
  • dp6-gemeentehuis-rheden-doorsnede-concept

    Download
  • dp6-gemeentehuis-rheden-situatie

    Download
  • dp6-gemeentehuis-rheden-plattegrond-begane-grond

    Download
  • dp6-gemeentehuis-rheden-plattegrond-eerste-verdieping

    Download
  • dp6-gemeentehuis-rheden

    Download