(Beoogde) aanpak
De site is uniek. Op een van de heuvelruggen van Leuven ligt de site: Teruggetrokken, stil, onttrokken van het zicht. Eens boven, is de verrassing groot : een grote tuin die overtreft, in schaal en in beleving, én midden in die tuin de villa. De extremen in zowel opdracht als context vragen om een nieuwe visie omtrent Pleegzorg: een open huis, anderzijds een intieme, huiselijke setting van activiteiten, waar kinderen, ouders, medewerkers in rust kunnen ontmoeten, midden van die mooie tuin.
Samenwerking met andere disciplines
Het multidisciplinair team is van architecten en ingenieurs elks met hun eigen specifieke sterktes, bestaande uit de volgende partijen URA Yves Malysse Kiki Verbeeck (architectuur-interieur-coördinatie) UTIL (structuur) HPE (technieken) Denis Dujardin (landschap) Daidalos-Peutz (akoestiek) Valérie Mannaerts (artistieke interventie)
Duurzaamheid
Alle gebouwen zijn alzijdig. Het project is Bijna Energie Neutraal in zijn integraliteit, dankzij een uitgekiend low-tech-systeem voor technieken. Het interieur is modulair: alle elementen zijn terug te plaatsen in een nieuwe context. Ook de glasdallen kunnen gerecupereerd worden door leverancier. Door zijn specifieke topografie en grondsoort is waterbeleid van groot belang. Verschillende infiltratievoorzieningen zorgen voor nodige buffering. Deel van regenwater wordt gebruikt als spoelwater.
Materiaal en techniek
De keuze van materialen is gegeven door de bestaande villa in de tuin. Witte bakstenen volumes worden afgewisseld met grote open transparante niveaus. Blauwe accenten in structuur, trappen, ramen en interieur zorgen, binnen de diversiteit aan vorm en typologie, voor houvast. De architectuur is tijdloos, met volle aandacht voor materiaal, detail, geïntegreerd in groene context. De structuur van het kantoor is robuust en veerkrachtig. Een vaste kern zorgt voor structuur, andere ruimtes flexibel.
Maatschappelijke impact
De private tuin wordt ontwikkeld tot een sociaal maatschappelijke plaats, voor welzijn en zorg. De teruggetrokken ligging wordt omgebogen in een dubbele ruimtelijke strategie: naar de stad toe wordt een verticale stapeling voorgesteld als landmark en nieuwe identiteit voor Pleegzorg. De organisatie wil zich expliciet tonen naar Leuvenaar en aangeven dat zij aanwezig zijn Deze plek wordt de nieuw midden voor alles wat rond Pleegzorg functioneert. Een duurzame plek voor de volgende generaties.
Fysieke impact
De ligging, 9m boven straatniveau, vraagt om een specifieke reactie. Op de kop komt een verticale stapeling als landmark voor Pleegzorg. Op tuinniveau ontstaat het nieuwe huis: een kantoor met transparante ontvangstruimte en twee verdiepingen, in een bakstenen volume met grote nisramen. Huiselijk en verbonden met de tuin. Een glazen trap tussen de bomen verbindt de verdiepingen. Verderop een paviljoen met gedraaid zadeldak en zicht op het park. Verbonden door een plein, een plek voor ontmoeting.
Geborgenheid
De publieke ruimte in het paviljoen krijgt een gordijn om zich af te sluiten van de buitenwereld. Het kunstwerk van Valérie Mannaerts voegt nieuwe natuurlijke motieven toe aan de context. De keuze om zo compact mogelijk te bouwen, is zeer bewust en direct af te leiden vanuit de fantastische setting van de bestaande tuin. De volwassen tuin biedt voor zowel mensen als dieren bescherming en beschutting. In het atelier is in het open dak een nestruimte voorzien voor vogels.
PDF bestanden
ura-yves-malysse-kiki-verbeeck-dpl-05-dak-plan-400
Downloadura-yves-malysse-kiki-verbeeck-dpl-07-alle-gevel-400
Downloadura-yves-malysse-kiki-verbeeck-dpl-isometrie
Downloadura-yves-malysse-kiki-verbeeck-dpl-niv01snede
Downloadura-yves-malysse-kiki-verbeeck-dpl-01-niv0-400
Downloaddpl-ura-yves-malysse-kiki-verbeeck-fiche-1
Download