Twee nieuwe vakantiebestemmingen: de Siedlung Halen in Bern en de Triënnale in Brugge  
Siedlung Halen

Twee nieuwe vakantiebestemmingen: de Siedlung Halen in Bern en de Triënnale in Brugge  

Compact en groen wonen. Zo kun je ongeveer alle woningbouwprojecten die nu in Nederland worden ontwikkeld omschrijven. Het lijkt een nieuwe typologie die we met z'n allen aan het uitvinden zijn, maar als je even goed binnen, maar vooral buiten, onze landsgrenzen kijkt, dan vind je tal van meer en minder goede voorbeelden.

Zo stuitte Gus Tielens in haar zoektocht op de beroemde Siedlung Halen in het bergachtige landschap bij Bern, Zwitserland. ‘Verdicht wonen op basis van een rationele bouwstructuur, met een simpel en goedwerkend mobiliteitssysteem, veel collectiviteit en een sterk besef van het belang van de natuur dichtbij’, schrijft ze in haar column.  

Siedlung Halen is eind jaren vijftig geïnitieerd en ontworpen door het Atelier 5. Toen leidde de grote woningbehoefte in Zwitserland tot veel vrijstaande eengezinswoningen met een grote voetafdruk. ‘Atelier 5 verzette zich tegen deze landschapsconsumptie en bedacht een veel compacter plan.’  

Bij de tekst van Gus plaatsen we in de printeditie altijd een tekening van een van de vloeren. Haar terugkerende rubriek heet niet voor niets ‘De Plattegrond’. Maar haar tekst smaakte naar meer, zeker voor de publicatie online. In mijn zoektocht naar foto’s kwam ik erachter dat een van de woningen wordt verhuurd als bed & breakfast voor maximaal drie personen.  

Deze komt zeker op mijn lijstje van vakantiebestemmingen voor dit jaar! Net als de Triënnale in Brugge waar bijzondere architectonische installaties – van onder andere SO-IL en Studio Ossidiana – de zware stolp van UNESCO-werelderfgoed even optillen. Om zo ‘verborgen en vergeten plekken toegankelijk te maken’, aldus Charlotte Thomas.  

Lees alle must-reads van deze week!  

Groet! Merel 

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Beeld Merel Pit

Een zomer vol met vakantietips, hoopvolle zomergesprekken en 'Overwerk'

Dat Bruno Vermeersch en ik met onze gezinnen in Rijswijk zijn beland, lijkt op het eerste gezicht stom toeval. Maar dat is het niet. Werk staat in onze beide levens zo centraal dat we onze kinderen op deze plek wortel hebben laten schieten puur omdat we vanuit hier zo de snelweg op zijn, naar Amsterdam of Rotterdam. Of op de fiets naar Den Haag. Waar werk is, zijn wij.

Vlnr boven: Vincent van der Klei en Cécilia Gross. Onder: Do Janne Vermeulen en Marcel Barzilay

Videokanaal vol met ARC Talks

De redactie van de Architect heeft iets nieuws bedacht: ARC Talks, korte video's van inspirerende presentaties over architectuur. We hebben er al tien verzameld op ons YouTubekanaal. Bijvoorbeeld van Vincent van der Klei (Studioninedots) over wat voor hem goed wonen is, van Jan Jongert (Superuse) over nieuwe contractvormen voor architecten die circulaire ontwerpen maken of van Hade Steenwinkel (Fiction Factory) over afvalreductie in de bouw.

Vier must-reads en een must-listen

Vier must-reads en een must-listen

Deze week kon ik maar moeilijk uit alle artikelen van de redactie de must-reads kiezen. Daarom een heel lijstje.

Beeld Shutterstock

Waarom organiseren architecten zich niet?

Twee jaar geleden schreef ik het artikel 'Hoe leuk is het om te werken bij een architectenbureau?' Niet zo leuk, was de strekking. Daar kreeg ik veel reacties op. Zoveel dat ik samen met Thijs van Spaandonk een podcastreeks maakte over de werkcultuur bij architectenbureaus. We kwamen tot de conclusie dat er wel degelijk een keuze is in hoe de werkomgeving in te richten, voor zowel de werkgever als de werknemer.