Folly Zicht Zag in Rotterdam - ZOETMULDER

Tussen de ruïnes van de afgebrande Julianakerk in Rotterdam realiseerde ZOETMULDER een spannende folly. Zo ontstaat een nieuwe openbare plek waar de buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten met op de achtergrond de zwartgeblakerde muren van de kerk.

Toelichting ZOETMULDER

Het lot slaat toe op 6 augustus 2017. De Julianakerk op Heijplaat, in de haven van Rotterdam, brandt af. ZOETMULDER zag het als een ruimtelijk geschenk, een openbare ruimte: Julianaplein. Een nieuw dorpsplein voor de inwoners van Heijplaat.

Om deze locatie een nieuwe betekenis te geven heeft het bureau ‘Zicht Zag’ ontworpen. Een Folly, een opzettelijk nutteloze constructie, die niet bepaald wat je met de ruimte moet doen, maar je uitnodigt voor interactie en het ervaren van de kenmerken van het Julianaplein. De Folly bestaat uit een gevouwen structuur van wanden. Eerst open en licht, dan smal, hoog en donker, de Folly nodigt je uit en navigeert je door de ruimte. Aan het einde opent de Folly zich naar de ruïne van de afgebrande Julianakerk en omkadert de schoonheid van deze gebeurtenis.

Folly Zicht Zag in Rotterdam door ZOETMULDER
Beeld ZOETMULDER

De voormalige kerkzaal is van haar gesloten karakter ontdaan. Wat overblijft zijn zwartgeblakerde bakstenen muren met stukjes stucwerk, gesmolten steen en vervormde stalen kozijnen. Deze ruwe en beschadigde materialen creëren een surrealistische sfeer en vertellen tegelijkertijd het verhaal van de kerk. De materialisatie zoekt een contrast, om de beleving van deze bitterzoete maar toch prachtige omgeving te versterken.

‘Zicht Zag’ is ontworpen met cradle-to-cradle-principes. Alle onderdelen kunnen weer uit elkaar worden gehaald door de messing bouten te verwijderen. De wanden zijn gemaakt van onbehandelde gecomprimeerde basaltpanelen die cradle-to-cradle-gecertificeerd zijn. En de kolommen zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd hout dat is behandeld met een natuurlijk zwart pigment. Na verloop van tijd zal onder invloed van het weer de kleur van de Folly mooi verouderen als een natuurlijk patina.

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.