Stedenbouwkundige context
Toelichting door Olaf Gipser Architects en VURB Architects - New West maakt deel uit van de stedelijke herontwikkeling van Overtoomse Veld. Dit is een gebied in de voormalige Westelijke Tuinsteden en onderdeel van Cornelis van Eesteren’s Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) uit 1934. Gelegen aan de boulevard Postjesweg, is New West met open ruimten en geïntegreerde doorkijkjes een object dat past binnen de bestaande stedelijke context en tegelijkertijd aansluit bij de oorspronkelijke modernistische gedachte voor dit stadsdeel.
Architectuur
De architectonische expressie van New West bemiddelt tussen de vele individuele wooneenheden achter de gevel, die zijn verbonden in een plastisch raster van prefab betonnen panelen. De subtiele sprongen in de ritmes van de panelen verwijzen speels naar de modernistische geschiedenis van de locatie. De unieke centrale collectieve ruimte in het gebouw - een microlandschap tussen nat en droog ingekaderd met gekleurde reflecterende glaspanelen, de ‘polderkamer’ - doet denken aan de pre-modernistische verleden van de locatie als kleinschalig polderlandschap dat tot maar twee generaties geleden aanwezig was. New West is daarmee een gebouw dat diep is geworteld in de context van de geschiedenis als basis voor de multiculturele samenleving van het heden.
Maatschappelijke en commerciële plint
De 6 meter hoge plint is open vormgegeven en zo ingedeeld dat de functies een actieve bijdrage kunnen leveren aan sociale klimaat van de wijk. Naast commerciële ruimten is er een filiaal van de Amsterdamse Stadbibliotheek OBA in samenwerking met een koffiezaak met maatschappelijke functies, een kinderopvang en een non-profit kunstruimte die de ontmoeting tussen Noord-Afrikaanse en westerse culturen beoogt. De kunstruimte is het resultaat van de samenwerking tussen een groep kunstenaars en curatoren met architect Olaf Gipser, ontwikkelaar Helmich Heutink en de Gemeente Amsterdam.
Groene collectieve ruimten
De appartementen zijn ontsloten door de galerijen rondom de collectieve groene binnenplaats. De overgangen tussen individuele woonruimte, de gemeenschappelijke ruimten en de openbare ruimte zijn gedifferentieerd in ruimtelijke vorm en schaal, met een flinke injectie van levend groen. Zo zijn er galerijbalkons, als ruimte voor gezamenlijke toe-eigening aan twee voordeuren gekoppeld, en drie gemeenschappelijke platvormen met Stadsvenster waar gemeenschappelijke stadslandbouw plaatsvindt, klimplanten als groenschermen rust- en ontmoetingsplekken vormen en op een derde collectieve activiteiten zoals samen koken plaats kunnen vinden. De binnenplaats heeft een waterretentie-tuin en is er een verzonken atrium die licht tot naar de hoofdentree op maaiveld brengt.
Gedifferentieerde typologieën
De polderkamer wordt begrenst door twee rijen met woningen met een stramienbreedte van 6,70 meter en langs Postjesweg met een derde volume van drie lagen van penthouse woningen. De oppervlakte van de appartementen varieert van 45 m2 tot 180 m2. De technische voorzieningen zijn zo geplaatst dat een breed scala aan appartement-indelingen is te realiseren en dat vergaande aanpassingen in toekomst mogelijk zijn. Ongeveer de helft van de woningen is gebouwd als casco-appartement met een dubbelhoge verdieping. Deze ‘loft’-appartementen hebben een met de huidige bewoners volledig op maat ontworpen indeling. Ze zijn voorzien van twee stalen liggers, die als basis dienen voor verschillende entresol plattegronden. De overige appartementen zijn enkellaagse koop- en vrijsector huurwoningen.