ARC20: Moderne stadsvilla in het historische hart van Amsterdam- BNLA architecten

Het exclusieve woonhuis kenmerkt zich door de ruimtelijke opzet en het slimme gebruik van een splitlevel waarmee verschillende woonbelevingen worden vorm gegeven. Het spanningsveld van modern en klassiek aan de buitenzijde is ook in het interieur tot in de details doorgetrokken.

Toelichting BNLA architecten - Stadsbouwmeester Daniël Stalpaert ontwierp in 1663 de Kerkstraat als achterom voor de Keizersgracht om onder andere de grachtenpanden te kunnen uitbreiden met koetshuizen. Vele jaren later werden de koetshuizen getransformeerd tot woonhuizen. Het oorspronkelijke koetshuis op deze locatie is door een brand zodanig beschadigd dat er werd gekozen om deze af te breken en er een garage voor in de plaatst te realiseren. In 2017 kreeg BNLA de opdracht om, van deze in middels vervallen garage, een nieuw familiehuis te maken.

In hoofdlijnen was de wens vanuit de opdrachtgever dat de woning eigentijds en modern zou worden, maar tegelijk historisch en levendig moest aanvoelen.

De buitenzijde is een moderne interpretatie van een traditioneel Amsterdams pand. Dit is terug te zien in de verhoudingen van de raampartijen, driedeling en de opbouw van de gevel met een hoge plint, middenstuk en kroon. De klassieke rollaag wordt afgewisseld met een moderne stalen liggers, de ambachtelijke rode baksteen met strak vormgegeven gietijzeren hekwerken, het gepatineerde zinken dak met een modern minimalistische kapel. Op deze manier worden moderne ingrepen met traditionele elementen verenigd. Dit is consequent en tot in de kleine details doorgevoerd.

Aan de binnenzijde worden de strakke wanden en vloeren, afgewisseld met gerecyclede eiken houten balklagen zoals je deze in oude pakhuizen terug kan vinden.

De begane grond staat in het teken van flexibiliteit. De ruimte is eenvoudig te transformeren van garage naar een kunstgalerie, kantoor of woonstudio. De leefruimtes bevinden zich op de eerste verdieping. Dankzij het hoogteverschil op deze verdieping krijgt de woonkamer aan de voorzijde prettige verhoudingen met een geborgen sfeer, terwijl de bijna 4 meter hoge leefkeuken aan de achterzijde ruimte en daglicht geeft. De trap op de 1e verdieping is organisch en speels ontworpen en verbindt de leefkeuken met de woonkamer.

De eikenhouten trappen naar de 2e verdieping lijken eenvoudig maar zijn ruwe uiterlijk met knoesten, scheurtjes, oneffenheden en blauwstalen leuning geeft het geheel een levendig, monumentaal en verfijnd karakter. Door de vide langs het trappenhuis dringt er van boven veel daglicht tot diep in de woning.

De gehele woning is zonder gas aansluiting gerealiseerd. Een bodem-warmtepomp voorziet de woning van warmte in de winter en verkoeling in de zomer. De triple beglazing en zeer hoge isolatie dragen daarnaast bij aan een constante ideale temperatuur. De zonnepalen zijn, onzichtbaar, plat op het dak gepositioneerd.

Het resultaat is een duurzame en sfeervolle stadsvilla op een unieke plek in het historisch hart van Amsterdam.