ARC20: Appartementencomplex De Verbinding op voormalig kazerneterrein Ede - MIX Architectuur

MIX architectuur ontwierp met appartementengebouw De Verbinding een nieuw icoon op het historische terrein van de voormalige Simon Stevinkazerne in Ede. Door de vloeiende vormen en twee getrapte gebouwen is De Verbinding een markante verschijning.

Toelichting MIX Architectuur - Het ontwerp van De Verbinding is ingegeven door de locatie in het park dat de wijk doorkruist: op de grens van stad en natuur. Het bospark is een belangrijke schakel tussen de woonbuurten en het bos. Door de positie en bewerking van de twee parkvilla’s ontstaat een spel met het omliggende landschap; de twee solitaire volumes liggen als ‘meubels’ in het park. De twee gebouwen lijken elkaar te omarmen en creëren samen een collectieve buitenruimte. Tegelijkertijd biedt de ruimte tussen de elementen een interessante doorkijk in het park en vrij zicht vanuit de appartementen. De gebouwen zijn zodanig gepositioneerd en getrapt dat er een optimale zonbeleving is in en om de appartementen.

Vloeiende lijnen
De afgeronde vormen en vloeiende lijnen verzachten de contouren, waardoor het park ontspannen langs en tussen de gebouwen door vloeit. Elk appartement ligt aan een afgeronde hoek, zodat je vanuit iedere woonkamer vrij uitkijkt op het omliggende groen dat zo kenmerkend is voor deze locatie. De aansluitende, meerzijdige terrassen vormen als bijzondere buitenkamer vervolgens de ultieme schakel tussen woning en natuur. Het heldere lijnenspel met de vloeiende, organische vormen wordt doorgezet in de plint van het gebouw. Vanuit het park loopt het maaiveld tussen de gebouwen schuin omhoog. Dit nodigt uit om het terrein te betreden.

De combinatie van zandkleurige bakstenen en verticaal geplaatste houten lamellen in de gevel versterkt het landschappelijke karakter van De Verbinding. De witte, horizontale banden geven het gebouw een mooie geleding en daarmee een menselijke maat.

Flexibele opzet
De 24 appartementen zijn ondergebracht in twee gebouwen en variëren in oppervlakte van 125 tot 200 vierkante meter. Door de flexibele opzet is het goed mogelijk om per verdieping andere indelingen te maken. In de basis heeft elk gebouw drie appartementen per verdieping. Door de getrapte opbouw bevinden zich in de vierde laag twee appartementen per verdieping en heeft elk gebouw één topappartement op de vijfde laag. De individuele bergingen en de gebouwde parkeerplaatsen zijn landschappelijk ingepast onder het gebouw.

Het gebouw heeft op het dak 80 pv-panelen en wordt verwarmd middels stadsverwarming. De verantwoordelijke bio-energieinstallatie is onderdeel van een van de duurzaamste warmtenetten van Nederland. De installatie draait op resthoutsnippers uit de bosrijke omgeving van De Verbinding.

Icoon op kazerneterrein
De kazerneterreinen in Ede worden getransformeerd tot nieuwe woon-/werkgebieden op het grensvlak van dorp en landschap. De kazerneterreinen vormden jarenlang een harde scheiding tussen Ede en de Veluwe. Een organisch gevormd bospark verbindt straks de wijk, die hoofdzakelijk uit grondgebonden woningen bestaat, met het omliggende bos-/heidelandschap.

De positionering van De Verbinding midden in dit bospark en op een centrale plek in de wijk vraagt daarmee om een eigen specifieke benadering. De belangrijkste ontsluitingsroute meandert door de wijk en biedt vanuit verschillende perspectieven zicht op de locatie. Het nieuwe gebouw weet het landschap en gebouw met elkaar te verbinden, zodat zij samen het gezicht vormen van de nieuwe wijk Simon Stevin.