










Door het coronavirus blijven steden leeg en krijgen een surrealistische aanblik. Onderstaand een aantal impressies.
Samen met Molenaar&Co werkte Happel Cornelisse Verhoeven aan de renovatie van de Antwerpse Fierensblokken, in 1938 ontworpen door de Belgische architect Gustav Fierens. Bouwtechnisch leken de panden na tachtig jaar versleten maar activistische buurtbewoners kwamen in opstand tegen sloop. Happel: 'Als je nu de woonkwaliteit ziet, die hadden we nooit in nieuwbouw kunnen realiseren.'
Zo onopvallend mogelijk opgaan in de omgeving en toch een optimaal uitzicht bieden. Spothut de Joffers, ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten, doet het allebei. De folly is zorgvuldig vormgegeven met oog voor gebruiksgemak en detaillering. Verder biedt het ontwerp met duidelijk zichtbare nestkasten ruimte aan de 'kleine natuur' op Buitenplaats Koningsweg in Arnhem.
Henri van Hoeve en Sanne Dijkstra van Vector-i architecten halen de hoofdprijs bij de zesde editie van Folly Art Norg binnen. Het duo heeft volgens de vierkoppige jury de beste folly van de twintig projecten. Zij ontwierpen en bouwden hun folly 'Zoektocht in de bodem' met klei uit het Groninger landschap. Elke steen werd met de hand gemaakt met behulp van studenten van het Alfa College uit Groningen.
De vijftiende Alvar Aalto-medaille is toegekend aan de Belgische architect Marie-José Van Hee. Ze is de eerste (individuele) vrouwelijke architect die de uitreiking in ontvangst neemt. De jury prijst haar breed scala aan projecten, van particuliere woningen tot openbare ruimtes en culturele gebouwen.
Zecc Architecten is gebouwd op twee hoofdpijlers: transformaties en projectmatige woningbouw. 'De afwisseling is heel prettig', zegt Marnix van der Meer, architect en oprichter van het bureau waar hij vanaf 2012 samen met Bart Kellerhuis leiding aan geeft. De meeste opdrachten verwerven ze via hun netwerk en door architectenselecties.
Beton is een klimaatintensief materiaal met een hoge CO2-uitstoot bij de vervaardiging van de grondstoffen, de verwerking en het vervoer. Daardoor krijgt het de laatste jaren een negatieve connotatie voor architecten die duurzaam willen ontwerpen. Maar in de praktijk blijkt het materiaal lastig te ontwijken. Hoe erg is dat? Kan bouwen met beton ook duurzaam? De redactie ging op zoek naar antwoorden.
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is op zoek naar een architect en stedenbouwkundig adviseur, nadat eerder gemaakte plannen voor de herontwikkeling van area 19, om praktische reden niet door konden gaan.