Langhuis in zink in Oud Ade - Wim Klaassen

In Oud Ade heeft Wim Klaassen een langhuis in zink ontworpen. Het woonhuis van de architect sluit aan bij de karakteristieke Zuid-Hollandse langhuisboerderijen die het Groene Hart kent.

Toelichting Wim Klaassen - De historische kenmerken van de Zuid-Hollandse langhuisboerderijen zijn een eenvoudige hoofdvorm, zadeldak, wolfseinden, vergrijsd rieten dakbedekking, gedeeltelijke onderkeldering met een koele ruimte voor het bewaren van melk of de productie van kaas. Boven deze kelder een mooie opkamer. Dit leverde de inspiratie voor Wim Klaassen om het ontwerp af te leiden van het archetypische Langhuis.

Langhuis in Leiden door Wim Klaassen Architecten
Trap naar wintertuin

Grote glazen topgevels verschaffen uitzicht op de prachtige omgeving. De historische houten gebinten werden vertaald in stoere stalen stabiliteitsspanten.

Materialisatie

De grote grijs verweerde rieten daken van de historische langhuizen, met afschuiningen aan de kopse kanten, vormden aanleiding tot de toepassing van quartz grijze zinken felsstroken. Hiermee werden het dak en de langsgevels bekleed, uitgevoerd met schuine gevelbeëindigingen. De traditionele wolfseinden werden vertaald in een verspringende daknok.

Noordoost

Niveauverschil

In historische Zuid-Hollandse langhuis-boerderijen werd vaak een gedeelte onderkelderd met een ruimte voor het koelen van melk. Daarboven bevond zich een opkamer. In dit ontwerp is dat vertaald in een souterrain met werk- en logeerkamer. Daarboven een woonruimte met prachtig uitzicht over de polder. Dit alles gebruik makende van het aanwezige hoogteverschil tussen de weg en de dijk langs de Oude Ade.

Installaties

Uitgangspunt was een huis te ontwerpen dat energieneutraal is, zonder gasaansluiting. In de winter wordt het goed op temperatuur gehouden door een grondgebonden warmtepomp – twee bronnen van 100 meter diep in de voortuin – met een bescheiden verwarmingsvermogen van 5 kW. De warmtepomp levert voldoende warmte voor de zeer goed geïsoleerde woning, geholpen door het ventilatiesysteem met warmteterugwinning. ‘s Zomers wordt het huis met behulp van deze installaties passief gekoeld.

De warmtebron in de tuin wordt daarbij geregenereerd met de warmte uit de woning. Het grootste deel van de ruime hoeveelheid beglazing van de woning is uitgevoerd in triple glas met zonwerende coating. Dit glas heeft een hoge isolatiewaarde om warmte binnen te houden in de winter. Zomers houdt de coating op het glas 65 procent van de zonnewarmte buiten. Het glas op de zuidgevel is in gehard dubbelglas uitgevoerd.

Mettertijd zal daar een wegneembaar schaduwscherm voor komen. In de winter kan daardoor warmte binnenkomen en in de zomer voorkomt het scherm te grote opwarming van de woning. Elektrische energie wordt opgewekt door twintig zonnepanelen op het dak. Daarmee is de woning nagenoeg energieneutraal want er wordt 95 procent van alle benodigde energie (verwarmen, koken, verlichting enz.) opgewekt.