ARC19: Freebooter - GG-loop

Freebooter is gelegen op een hoekperceel op Zeeburgereiland, met uitzicht op het IJ, en bestaat uit 2 duplexwoningen met 2 slaapkamers, elk van 120m2. Een van de belangrijkste ontwerp elementen is het gebruik van licht. Op basis van een 365 dagen zon studie is de parametrische vorm en positie van de lamellen bepaald om een optimale zonlichtinval te creëren en tegelijkertijd de privacy van de bewoners te behouden.

Toelichting door GG-loop - "De Nederlanders zijn altijd pioniers en vernieuwers geweest en hebben een ongelooflijke drive om ervoor te gaan. Zo ook het team dat deze appartementen heeft gebouwd," zegt Garziano. De naam van het project is een verwijzing naar de historische figuur van de 'Freebooter', privé freelancers die teams van matrozen verzamelden om internationale wateren te verkennen. Naast het erkennen van Nederlandse innovatie was het de pioniersgeest van de Freebooter die GG-loop-oprichter probeerde naar de appartementen te brengen.

Op dezelfde manier bracht Garziano een zeer bekwaam team van vakmensen en timmerlui samen om zijn visie te helpen realiseren, die met groote vakmanschap en drive het project tot stand hebben gebracht. Het ontwerp van de woningen is vooraf volledig uitgewerkt, tot en met de plek van de stopcontacten en lichtschakelaars, dus die zijn in de fabriek al uitgespaard in de houten wanden. De constructie is tot in detail geprefabriceerd, waardoor het project een korte bouwtijd kende.

Freebooter respecteert zowel bewoners als het milieu en verbindt elkaar opnieuw in een gebalanceerd ecosysteem. Deze biofiele benadering is de sleutel tot een innovatief ontwerp, waarbij de technische aspecten van milieubewust bouwen in evenwicht worden gebracht met de kwalitatieve, in-huis beleving; door gebruik van natuurlijke materialen, organische vormen, akoestiek, verhoudingen en licht wordt een multisensoriële verbinding met de natuur gecreëert. De energiewaarde van het gebouw ligt dicht bij 0, waardoor het bijna passief is.

Dit is het resultaat van een combinatie van 24 zonnepanelen op het dak, hoge isolatie & CO2-absorptie, hoogwaardig glazen gevel en schaduwsysteem, vloerverwarming op lage temperatuur, een mechanisch en natuurlijk ventilatiesysteem. 98% van het gebruikte hout is PEFC gecertificeerd. Met 122,5 m3 hout slaat het gebouw 80 ton CO2 op, waarmee 700.000 km uitlaat van een mid-range auto en het energieverbruik van 87 huishoudens in 1 jaar worden gecompenseerd.

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.