Het ontwerp van de Floating Farm Dairy is in essentie een agrarisch gebouw op basis van nautische principes. De organisatie van het programma, de structurele principes en het materiaalgebruik heeft het bureau gebruikt om zowel het drijfvermogen als de stabiliteit te optimaliseren als mede het transparante en evocatieve karakter van het gebouw te versterken.

Het resultaat is een gestapelde organisatie, waarbij alle zware constructieve en technische onderdelen in het, grotendeels verzonken, drijflichaam zijn geplaatst. De belangrijkste functies bevinden zich in een lichtgewicht constructie daarboven. De gevel toont deze verdeling met een materialisatie in beton, vervolgens doorschijnend polycarbonaat en bovenin volledige openheid.
Rond de ‘koeienweide’ en de fabriek lopen galerijen, bereikbaar via een stalen bruggen, die de bezoeker een educatieve route bieden. De bezoeker krijgt door de rondgang inzicht in de activiteiten van de boerderij, zonder het productieproces te verstoren. De ‘voederhekken’ en de transparante fabrieksgevel verstreken deze ervaring van de bezoeker.
Door de schaalvergroting en automatisering verschuiven de havenactiviteiten zich steeds meer naar het westen van Rotterdam. De traditionele havenactiviteiten verdwijnen, waarmee er – zoals ook in het M4H-gebied, mogelijkheden ontstaan voor woon- en andere stedelijke ontwikkelingen.

De Floating Farm Dairy is een interessante invulling, niet alleen omdat het agrarische productie in de stad, dicht bij een grote groep consumenten brengt. De drijvende zuivelboerderij draagt ook bij aan bewustzijn van de stedelingen en aan kortere toeleveringsketens en geeft een nieuwe betekenis aan deze door transitie langzaam verweesde stadsruimtes; een publieke pionier in een voorheen ontoegankelijk havengebied.