ARC19: Vogelobservatorium 'T IJ Haringvliet - RAU en RO&AD Architecten

Aan de rand van het natuurgebied Scheelhoek in Stellendam bij het Haringvliet is een vogelkijkplek geopend naar een ontwerp van RAU en RO&AD architecten. Het ontwerp is gebaseerd op de vorm van een ei van de grote stern die in het gebied op de eilandjes voor de kust van Scheelhoek massaal broeden. Daarnaast kan in het observatorium ook het gedrag van andere kustvogels, zoals visdiefjes, lepelaars en grote zilverreigers worden bekeken.

Toelichting RAU & RO&AD - 'T IJ' is een volledig remontabel, met lokaal riet afgedekte, houten eivormige constructie, welke in Finland computergestuurd gezaagd, in ca. 400 onderdelen met de boot aangeleverd en op locatie gemonteerd is. Door zijn volledige remontabiliteit, modulariteit en materialisering voldoet het maximaal aan alle uitgangspunten voor een duurzaam bouwwerk met circulaire potentie. Notabene is alles tijdelijk en moet ook het vogelobservatorium zonder waardeverlies ooit uit elkaar gehaald kunnen worden. Dit alles om de effecten op het milieu en het ecosysteem op locatie minimaal te belasten nu en in de toekomst.

Vogelobservatorium RAU & RO&AD. Beeld Katja Effting
Beeld: Katja Effting

Het observatorium ligt in een landschappelijk ontworpen nest van riet, kastanje palen en zand. Het is parametrisch ontworpen om een goede verhouding te krijgen met vorm, constructie, afmeting en kijkgaten. De constructie bestaat uit een file to factory Zollinger constructie, waarmee in hout grote overspanningen gemaakt kunnen worden, met relatief kleine onderdelen.

Beeld Katja Effting

Riet

Het onderste deel, dat onder water kan komen te staan bij hoog water, is gemaakt van Accoya, het bovenste deel van grenen. De rieten bedekking is lokaal riet, dat aan de binnenkant van de dijk is geoogst. De rietbedekking stopt ook vlak boven de hoogst mogelijke hoogwaterlijn. Via een hybride hout-betonvloer wordt de binnenkant ontsloten van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de broedeilanden, de Haringvlietdam en de directe omgeving.

Het vogelobservatorium is ontwikkeld door Vogelbescherming Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten en is een van de iconen van het Droomfondsproject Haringvliet. In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties – ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en Wereld Natuur Fonds - met steun van de Nationale Postcode Loterij aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet. Het vogelobservatorium wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, provincie Zuid-Holland en BPD Cultuurfonds.

090-situatie.pdf

Download