ARC18: Wees- en Oudeliedenhuis - Broekbakema

Acht 60-plussers met de gedeelde ambitie om gezamenlijk, compact en levensloopbestendig te wonen in de binnenstad van Leiden kochten het verwaarloosde 'Wees- en Oudeliedenhuis', terwijl krakers nog in het pand woonden. Alle stappen die vervolgens nodig waren om tot een levensvatbaar, betaalbaar, maatschappelijk en duurzaam plan te komen voor de ingrijpende transformatie van dit Rijksmonument hebben zij zelfstandig ondernomen.

toelichting door Broekbakema

Dit project heeft in een vernieuwende samenwerkingsvorm met elkaar, adviseurs, bouwers en afdeling Erfgoed Leiden het verwaarloosde Rijksmonument ‘Wees- en Oudeliedenhuis’ een bijzonder maatschappelijk en duurzaam tweede leven gegeven. Het gebouw dateert van 1852 en was tijdens de aankoop bewoond door krakers, waarmee in goede verstandhouding een alternatief is gevonden.

Het doel van het project was om de regie van het ouder worden in eigen hand te houden. Alle woningen zijn tweelaags en per trap en lift bereikbaar vanuit de monumentale centrale entreehal. Hoge glaspuien bieden uitzicht op straat én tuin, profiterend van ochtend- en avondlicht. De overige 400m2 is bestemd voor de gezamenlijke ruimten met café-huiskamer aan de binnentuin, multifunctionele werkplaats en logeerkamers.

Het gebouw is zorgvuldig gerenoveerd, gerestaureerd en getransformeerd, waarmee het economische waarde heeft toegevoegd aan de binnenstad. De waardecreatie is echter ook cultureel: het behoud van het gebouw, de kwaliteitsimpuls van de verbouwing en de positie van het gebouw in de binnenstad van Leiden zijn essentieel.

In het proces werden de woningen pas onderling verdeeld nadat het ontwerp gereed was, waardoor alle energie en betrokkenheid tijdens het ontwerpproces maximaal kon worden ingezet samen met de architecten. Ook is bewust gekozen voor zo min mogelijk huisregels met een VVE zonder huishoudelijk reglement. De vier echtparen bezitten elk een kwart van het gebouw, zodat eventuele erfgenamen onmogelijk een appartement kunnen verkopen zonder overleg over het collectieve gebruik. Architecten en bewoners hebben zo tezamen een ontwerp kunnen realiseren waar vandaag de dag iedereen met plezier nog gebruik van maakt.

2_Isometrie.pdf

Download