toelichting door GROUP A
De meerderheid van mensen woont in steden, hun mobiliteit hangt niet alleen af van efficiënt openbaar vervoer maar evenzo van het creëren van ruimten die integrale waarde hebben voor de stad. Het herkennen van de kwaliteit van bestaande maar verouderde metrosystemen en het aanpakken van hun problemen is cruciaal voor de bereikbaarheid van onze steden. Het toekomstbestendig maken van de lijn heeft het passagierscomfort verhoogt en draagt zo bij aan de mobiliteit en het gastvrije karakter van Amsterdam.
Metro Oostlijn is een uniek voorbeeld van brutalisme uit de jaren ‘70 in de publieke architectuur. Door bij de renovatie het oorspronkelijke ‘DNA’ als basis te gebruiken ontstaat een solide en rustige achtergrond. Het beton is gereinigd om zijn oorspronkelijke schoonheid en karakter te onthullen. Indirecte verlichting zorgt ervoor dat de ruimte op een comfortabele manier voelbaar wordt. Nissen zijn gesloopt en muren gladgestreken om passagiersstromen en gevoel van sociale veiligheid te verbeteren. Ruimtelijke interventies brengen daglicht en overzicht. Lichtaccenten, het openen van liftschachten en vides zorgen voor de oriëntatie van de reiziger en versterken de vindbaarheid van de metro in de stad. Alle ‘verrommelende’ elementen zijn geclusterd en geïntegreerd in de architectuur om rustige en begrijpelijke ruimtes te creëren.
De constructies van het oorspronkelijke ontwerp zijn compromisloos en ruw. Nieuwe toevoegingen hebben eenzelfde uitgesprokenheid, maar op detailniveau meer verfijning om contrast tussen oud en nieuw te accentueren. Materialen zoals glas, op maat gemaakte geglazuurde tegels en warm gekleurd hardhout zijn toegepast in tegenstelling tot het ongepolijste karakter van béton brut.