ARC18: Het Gelders Huis Arnhem - Team V Architectuur, Amsterdam

De Provincie Gelderland krijgt door de combinatie van renovatie met nieuwbouw een duurzaam en eigentijdse 'huis' met een monumentaal karakter. Team V Architectuur vertaalde de kenmerkende beeldtaal van het bestaande Huis der Provincie, een gesamtkunstwerk uit de jaren vijftig, naar de 21ste eeuw en zet het voort in de nieuwbouw. Architectonisch en functioneel vormen de gebouwen één samenhangend geheel.

Toelichting: Team V Architectuur

Spiegelende luchtbruggen van glanzend aluminium verbinden het Huis der Provincie met de nieuwbouw. Het rasterpatroon in de gevels van het Huis der Provincie en de nieuwbouw wordt gereflecteerd in een intrigerend lijnenspel; de grens tussen gebouw en brug, oud en nieuw, vervaagt. De bruggen zijn tekenend voor het totaalontwerp: Het Gelders Huis verrast en verbindt.

Nieuwe looproutes doorkruisen het complex, waarvan één dwars door de nieuwbouw. Ze herstellen de verbinding tussen Markt en Rijn. Een verhoogd maaiveld rond en tussen de gebouwen overbrugt de hoogteverschillen, verbetert het contact tussen binnen en buiten en leidt bezoekers direct naar de monumentale entreepoort.

De poort leidt naar de ontvangsthal op de voormalige binnenplaats van het Huis der Provincie. De lichte ruimte is overkapt met een dak van kunststof (ETFE) luchtkussens, gedragen door een lichtgewicht constructie van staven en kabels. De staven hebben in het uiteinde een ledlamp en wijzen allen naar het middelpunt van de binnenplaats, waardoor het dak vanaf elk punt anders aandoet. De spectaculaire kapconstructie is van dichtbij te bewonderen vanaf de rondgang op derde verdieping, waar medewerkers rondom plaats kunnen nemen aan de ‘langste werktafel van Nederland’.

Op de binnenplaats staat een opvallend trapelement van blauwstaal, dat fungeert als informatiebalie, zitgelegenheid en boombak in één. De trap leidt naar de nieuwbouw, waar het blauwstaal onder meer terugkeert in de trappen en aan de binnenkant van de luchtbruggen. Het blauwstaal slaat een brug tussen het monument en de nieuwbouw en vormt daarmee een hedendaagse toevoeging aan het Gesamtkunstwerk.