Toelichting: wUrck
De oorspronkelijke kwaliteit van gewapend beton, namelijk de mogelijkheid om met een plastisch materiaal vrije vormen te realiseren, is door rationalisatie en standaardisatie in het bouwproces vervlakt tot de prefabricatie van gekantrechte stapelmodules. Bijkomend voordeel hiervan is de relatieve eenvoud van de berekening van deze statisch bepaalde constructies. Dit ecoduct laat zien hoe het anders kan.
Natuurbrug Zeepoort is een integraalconstructie met momentvaste overgangen tussen brugdek en landhoofd en met natte knopen bij de middenondersteuningen. Deze statisch onbepaalde constructiemethode beperkt momenten in de tussenliggende velden en daarmee de benodigde constructiehoogte. De spanningen die in het dek optreden zijn weliswaar veel complexer, maar door ontwikkeling van software goed voorspel- en beheersbaar. Het combineren van een traditionele boogconstructie met een constructieprincipe met een middenondersteuning leidde tot een brug met een sensueel silhouet dat een verscheidenheid aan associaties oproept. Het in het werk gestorte dek rust als een brede betonnen schaal rechtstreeks op de flanken van de duinreep. Er zijn geen wanden, het dek wordt gedragen door het duin zelf.
De oriëntatie van de natuurbrug op de zon is met behulp van wanden en zandtaluds vertaald naar een rijke schakering van verschillende gradiënten voor flora en fauna. Hierdoor wordt plaatselijk een microklimaat gecreëerd met beschutte en koele plekken, maar ook hete, woestijnachtige zones.
Voor de landhoofdtaluds zijn kleischelpen toegepast. Door het aanbrengen van reliëf in het talud wordt het ingewaaide zand uit de omringende duinen vastgehouden en lijken de taluds een vanzelfsprekend en natuurlijk geheel te vormen met het duinlandschap.