ARC18: Prins Claus Conservatorium, Groningen - BDG Architecten

Het oorspronkelijke naar binnen gerichte conservatoriumgebouw is getransformeerd naar een zichtbaar gebouw met internationale allure. De aanbouw en uitbreiding hebben geresulteerd in een interessant schoolgebouw met spannende en verrassende ruimtes rond de centrale hal. Daarnaast voldoet het nieuwe Prins Claus Conservatorium aan de verschillende akoestische voorwaarden en is het tegelijkertijd bestand tegen aardbevingen.

toelichting door BDG Architecten

Een belangrijk kenmerk van het vernieuwde conservatoriumgebouw zijn de grote ramen. Daarmee wordt het gebouw toegankelijk voor publiek. We hebben in het nieuwe metselwerk de structuur van de oude panden die er vroeger stonden terug laten komen. Hiermee hebben we de historische kleinschaligheid van de wijk De Oosterpoort teruggebracht.

Het goudkleurige volume aan de bovenzijde verbindt de verschillende delen van de gevelwand langs het plein en de straat met elkaar. Hierdoor ontstaat ook de relatie met de grote schaal van de stad. De hal is een prachtige plek geworden waar oud en nieuw met elkaar zijn verbonden. Er gebeurt van alles: een spannende ruimte met allerlei dwarsverbanden, verbindingen, doorzichten, bijzondere trappen en een heel mooie lichtinval van bovenaf.

Doordat het oude en nieuwe gebouw verschillende vloerniveaus hebben, in de vorm van een split level, hebben de verschillende afdelingen eerder verbinding met elkaar. Hiermee beogen we meer contact en samenwerking. Daarnaast houdt het ontwerp rekening met de verschillende wensen: de ene muziekstijl heeft een andere akoestiek nodig dan de andere. Dat vraagt om verschillende studiecellen, opnamestudio’s en publiekszalen.

Ook al leek het haast onmogelijk, het is ons toch gelukt om het conservatorium aardbevingbestendig te bouwen èn de akoestische kwaliteit te realiseren. We hebben gekozen voor een speciale constructie met vloeren en dragende muren die kunnen meebewegen met een beving. De twee concertzalen, de oefenruimtes en het café zijn in een doos-in-doosconstructie gebouwd. Deze staan als losse dozen met rubberen veren op de vloer en zijn ingepakt in dikke lagen isolatiemateriaal.