Ten grondslag aan het ontwerp van IKC De Toverberg lag een nieuwe visie op het basisonderwijs: Leerkrachten geven op deze school geen les in een klaslokaal en aan één groep, zij bieden nu verschillende werkvormen en leeractiviteiten in één open ruimte aan.
Eén open en lichte ruimte
Het schoolgebouw is van binnen naar buiten ontworpen. Het atrium is het hart van de school. De onderwijsruimten zijn gerangschikt rondom een lichte vide. De vloeren zijn split level geschakeld. De jongste kinderen hebben les op de begane grond, de oudste kinderen op de eerste verdieping. De trap, die deze ruimten voor onder-, midden- en bovenbouw ‘natuurlijk’ met elkaar verbindt, is speels en zorgvuldig vormgegeven. Langs de gevels bevinden zich de ruimten voor de stamgroepen. Aan de vide zijn zones gemaakt waar de kinderen individueel of in groepen kunnen werken. Interieur elementen en (visueel open) scheidingswanden zijn ingezet om eigen plekken te creëren.
Geborgenheid en uitdagend
De architectuur sluit tevens aan bij de belevingswereld van de kinderen. De inrichting biedt geborgenheid én is uitdagend. De vele (door)zichten in het kindcentrum – ook naar buiten toe – dragen hieraan bij. Deze zichtlijnen geven overzicht en stimuleren de sociale interactie. Voor het interieur zijn natuurlijke materialen en vrolijke kleuren toegepast.
Het gebouw valt op in de typisch jaren ’70 woonwijk door zijn frisse en speelse uitstraling. De gevel is opgetrokken in geel metselwerk (in plaats van rood baksteen) met accenten van wit stucwerk. De vierkante ramen zijn – in contrast met het stringente woningritme – op verschillende (kind)hoogten geplaatst.