De Canon van Nederland, Arnhem - Kossmann.dejong

Kossmann.dejong ontwerpt tentoonstellingen die een verhaal vertellen. Hun interieurontwerpen dagen de bezoeker uit om deel te nemen en laten een blijvende indruk achter. Voor het Openluchtmuseum in Arnhem ontwierpen ze de tentoonstelling De Canon van Nederland. Een interactieve tentoonstelling waarbij men mee teruggenomen wordt in de tijd.

toelichting door Kossmann.dejong

De Canon van Nederland, de lijst met vijftig themavensters als een samenvatting van de Nederlandse geschiedenis, is tot leven gebracht in het Openluchtmuseum in Arnhem. In het door Mecanoo vernieuwde entreepaviljoen heeft Kossmann.dejong de gelijknamige permanente tentoonstelling ontworpen, die zich uitstrekt over vier achter elkaar gelegen zalen.

Canon van Nederland - Kossmann.dejong fotograaf: Thijs Wolzak

Het verhaal van Nederland in beeld

Als inleiding worden bezoekers in de tunnelvormige introductieruimte stapsgewijs mee teruggenomen in de tijd, van eind twintigste eeuw tot ver voor het jaar 0. Het hoofddeel bevindt zich echter in de tweede zaal, de koepelzaal. Hier wordt ‘Het Verhaal van Nederland’ gepresenteerd in 10 chronologisch geordende tijdvakken. In spectaculaire multimediale decorsettingen, zoals de winkel en drukkerij van cartograaf Joan Blaeu, een kerktoren ten tijde van de beeldenstorm en de leefwereld van prehistorische jagers en verzamelaars, kunnen bezoekers het verleden op indringende wijze beleven. Zij worden via een mix van media, hands-on elementen en interactieve spellen uitgedaagd actief op zoek te gaan naar informatie in de gelaagde compositie van decors, objecten en filmfragmenten.

Canon van Nederland - Kossmann.dejong fotograaf: Thijs Wolzak

Vensters op vroeger

Na deze zintuiglijke prikkeling in de koepelruimte komt de bezoeker in de derde zaal terecht, in ‘Het Land en de Wereld’. Een panoramische film toont hoe het land dat nu Nederland heet, door de eeuwen heen zowel geografisch als geologisch voortdurend van vorm is veranderd. In de laatste ruimte ‘Vensters op Vroeger’ krijgen de bezoekers de Canon van Nederland te zien als een groots monumentaal geheel. Een interactieve wand van 18 meter breed biedt een chronologisch overzicht van alle vijftig vensters. Bezoekers worden geactiveerd via de wand verdere informatie te ontsluiten en verbanden tussen de vensters op te sporen.

Canon van Nederland - Kossmann.dejong fotograaf: Thijs Wolzak

De geschiedenis van Nederland als rijkdom

Door in de gehele tentoonstelling ruimte te laten voor de verbeelding van de bezoeker en belangrijke historische gebeurtenissen te koppelen aan het leven van ‘gewone’ mensen in die tijd, wordt duidelijk dat geschiedenis meer is dan een verzameling canonvensters; het is een oneindig rijk verhaal met eindeloos veel verbanden. De Canon van Nederland vormt een vertrekpunt om deze rijkdom te ontdekken.

Canon van Nederland - Kossmann.dejong fotograaf: Thijs Wolzak

De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met film- en animatieontwerper Redrum en interactive designer IJsfontein onder leiding van art director Pieter van der Heijden van XPEX.