Toelichting door Broekbakema
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het onderwijsgebouw de Energy Academy Europe. De natuurelementen van aarde, water, lucht en zonlicht worden op innovatieve wijze benut als zonneschoorsteen, wintertuin, atrium en luchtlabyrint waardoor het gebouw een BREEAM Outstanding score weet te behalen.
fotograaf: Egbert de Boer
Innovatie op ernergiegebied
Gesitueerd op de Zernike Campus in Groningen, komen in de EAE onder meer de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en meerdere bedrijven bijeen voor innovatie op gebied van energie; zo wordt innovatie op energiegebied gecombineerd met een gebouw dat zélf innovatief en duurzaam is. Het gebouw is dan ook winnaar van de ‘International BREEAM Awards 2017’ in de categorie ‘Mixed Use & Other’.
fotograaf: Ronald Zijlstra
Low-tech benadering van duurzaamheid
Duurzaamheid was vanaf het begin een grote ambitie. Een low-tech benadering vormt de essentie van het ontwerp met maximaal gebruik van de elementen aarde, water, lucht en zonlicht. In een 200 meter lang labyrint onder het gebouw wordt de aarde gebruikt voor koeling en opwarming van verse ventilatielucht. Een ‘zonneschoorsteen’ in de nok van het dak zorgt voor een natuurlijke trek door het gebouw vanuit de wintertuin via het labyrint, atrium en speciale glazen schachten aan de noordgevel. Regenwater wordt gebruikt als spoelwater voor toiletten en irrigatie van het natuurlijke groen. Het innovatieve driedimensionale dak oogst zowel daglicht als energie door 150% dakvlak te benutten met PV-panelen. Enkel wanneer deze bronnen niet voldoen springen back-upinstallaties bij voor verwarming, ventilatie en verlichting. Deze systemen zijn verder volledig aardbevingsbestendig uitgevoerd, waarmee het EAE op een additioneel niveau een duurzaam, innovatief en toekomstbestendig gebouw is geworden.
fotograaf: Ronald Zijlstra
Uitstraling
De wensen van de verschillende gebruikersgroepen en opdrachtgever werden vanaf het eerste moment strak gecoördineerd, waarmee een optimaal gebruik van het gebouw bereikt wordt. In woorden van de opdrachtgever kwam zo een gebouw te ontstaan “waar ontmoeting en kennisuitwisseling centraal staat, dat innovatie en energie uitstraalt en tegelijkertijd natuurlijk aanvoelt.”
fotograaf: Ronald Zijlstra